Turina ska hyllas av Europas stjärnor

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

I kväll hedras Ivan Turina med videohälsningar från ­internationella fotbollsprofiler: Ska vara värdigt

1 av 13 | Foto: BILDBYRÅN

Europa sluter upp och h­edrar Ivan Turina i dag.

I hemlighet har flera ­stora internationella ­fotbollsprofiler spelat in videohälsningar som ska visas i samband med ­dagens match mellan AIK och IFK Göteborg.

– Jag kan inte kommentera det, men vi ska hedra honom på ett värdigt sätt, säger AIK:s vd Thomas ­Edselius.

ska visas på jumbotronen Flera hyllningar är planerade för Ivan Turina i kväll. Bland annat kommer videohälsningar att visas på jumbotronen på Friends arena.

Natten till torsdag avled Ivan Turina i sin säng. Sedan dess har klubben varit i sorg, en träning har ställts in och psykologer och läkare har lugnat den förtvivlade spelartruppen.

Mitt i sorgearbetet var AIK tvungna att fatta ett b­eslut: skulle matchen mot IFK Göteborg spelas som schemalagt på måndag?

Till en början såg spelarna det som otänkbart.

– Vi är proffs, jag vet det, men det är bortom professionalism att vi ska spela, sa Kenny Stamatopoulos.

Men med tiden har åsikten förändrats. Sorgen finns oförändrat kvar, men AIK har beslutat sig för att fortsätta sin allsvenska vardag som ett sätt att ta sig framåt.

”Spelar för Ivan”

I dag klockan 19.05 håller AIK och IFK Göteborg först en tyst minut för den avlidne målvakten, och sedan lägger de känslor åt sidan för att lira fotboll.

– Jag tror att man kommer att spela för Ivan och göra en bra match, säger AIK:s vd Thomas Edselius.

Applåderar i minut 27

Spelarna kommer att ­bära sorgeband under matchen, precis som alla andra allsvenska lag gjort den gångna omgången. I minut 27 ska publiken resa sig och applådera till kroatens ­minne.

Men AIK kommer också väva in fler element för att minnas sin stora, älskade målvakt. Fansen ska klä sig svart och ha med röda rosor som ska samlas ihop bakom målet på norra ståplatsläktaren. Speciella t-shirtar kommer att säljas där överskottet går till Ivans familj.

Mer vill i­nte AIK:s vd Thomas Edselius berätta.

– Jag kan inte säga för mycket, men det kommer att bli grymt. Med det m­enar jag att vi får en värdig och unik kväll på något sätt, säger han.

Arbetet pågår

Sportbladet kan avslöja att AIK under de senaste dagarna har vänt sig till flera stora fotbollsprofiler i Europa. Spelarna och ledarna har spelat in filmer där de hedrar Ivan Turina och uttrycker sina kondoleanser.

Arbetet med att få hit filmklippen ska pågå in i det sista och sorgebetygelserna ska om allt går som planerat ­visas i samband med matchen.

ARTIKELN HANDLAR OM