Avslöjar pillerkurerna inför Sverige-matchen

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Mills om spelarnas behandlingar under Sven-Göran Eriksson – och tveksamma metoder under karriären

Foto: BILDBYRÅN

Förre engelske landslagsspelaren Danny Mills berättar nu om omfattande pillermissbruk och tveksamma behandlingar inom proffsfotbollen.

Bland annat kritiserar 35-åringen kurerna landslaget fick inför VM 2002.

– När jag kom ner till frukosten stod det en pillerburk med mitt namn på där. Jag tog sex på morgonen och sex på kvällen, säger Mills till The Telegraph.

Danny Mills avslutade sin aktiva karriär 2009. Då hade högerbacken hunnit med 19 landskamper för England och spel i bland annat Leeds och Manchester City.

Nu träder 35-åringen fram och berättar om proffsfotbollens baksida. En verklighet kantad av tveksamma behandlingar i jakt på framgång och pengar.

– På den här tiden var det väldigt höga bonusar. Jag kunde nästan dubbla min lön om jag spelade och vann. Jag hade hundratals injektioner under min karriär. Det är förmodligen ännu värre nu när forskningen gått framåt, säger Mills.

”Det var olagligt då”

Danny Mills säger att Leeds gav spelarna vitamin B12-injektioner veckan innan matcher i Champions League för att höja dem och att han i Middlesbrough fick smärtstillande sprutor för en skadad tå innan, och i halvtid av, matcher under sex månaders tid. Allt, om än potentiellt skadligt, fullt tillåtet – men det fanns även behandlingar som var betydligt mer kontroversiella.

– Spelarna skulle göra vad som helst för att få en fördel mot sina medspelare eller motspelare. Kreatin är dåligt för dig, folk dör. Om du tar det i fel doser ja. Men det gör att du kan bygga muskler snabbare. Jag tog det. ”Night Nurse” var förbjudet en period. ”Night Nurse” var fantastiskt. Om du hade svårt att sova knockade ”Night Nurse” dig bara. Jag tog det. Det kunde ha kostat mig min karriär, säger högerbacken.

Engelsmannen avslöjar också att han åkte utomlands för att få en otillåten typ av blodbehandling.

– Jag fick PRP-injektioner (injektioner av blodplasma). Om du har en muskelskada kan du ta ut blod. Sedan separerar de alla de vita och röda blodcellerna och blodplasman. Plasman har alla antikroppar så när det injiceras in i skadan förkortar det läketiden med en tredjedel. Det var inte möjligt att spåra. Jag erbjöds det i USA efter att ha fått behandlingar där. En kille kom fram till mig med ett visitkort och sa ”det här är vad vi gör, PRP-injektioner”. Det var olagligt då.

– Jag började fundera ”det här kan hjälpa mig. Vilken skada kan det göra?” Det kommer inte att vara prestationshöjande, allt det gör är att hjälpa mig att läka min skada. Jag var ändå lite orolig så jag kollade med de officiella instanserna och fick brev från fotbollsförbundet. Men det finns killar i Spanien, Tyskland och USA där du kan boka in en behandling. Spelarna åkte dit och gjorde det.

”Kunde inte andas ordentligt”

Att fotbollen ligger långt fram när det gäller medicinsk behandling är ingen hemlighet, inte heller att spelare pressas för att kunna spela. Men Mills berättar nu om baksidan av medicineringen som han fick uppleva under VM 2002.

Mills fanns då med i det engelska landslag som under Sven-Göran Erikssons ledning bland annat mötte Sverige i gruppspelet.

– Innan VM 2002 lämnade vi salivprover, urinprover och blodprover i sex månader så när vi samlades fick vi piller för de saker där vi hade för låga värden. När jag kom ner till frukosten stod det en pillerburk med mitt namn på där. Jag tog sex på morgonen och sex på kvällen. Jag frågade inte vad det var. Du litar på det du får. Det var lagligt. Det var magnesium och lite ginseng.

– Veckan efter VM var jag i Spanien på semester och kraschade totalt. Jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv. Kroppen var van vid att få alla de där sakerna och stängde nu bara av. Jag var snuvig, kraftlös och deprimerad. När jag vaknade kunde jag inte andas ordentligt och hela min kropp värkte. Det höll i sig en vecka. Spelarna borde lära sig hur man vänjer sig av med det.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.