”Jag hoppas att jag når toppen”

Accam om sin krokiga väg till allsvenskan – började spela som 12-åring

I ivern att barn ska elitsatsa kommer här ett motargument.

Som tolvåring hade David Accam bara spelat fotboll i en park med stenar som stolpar.

Nio år senare hyllas han av Arsene Wenger och är Sveriges genom tiderna dyraste division 1-spelare.

AIK hade nollat CSKA Moskva, men var tre dagar senare värnlösa mot en 21-åring som gjorde sin första start i allsvenskan.

I nionde minuten rann en till synes förlupen boll mot kortsidan, men trots Niklas Backmans och Ivan Turinas mödor att täcka hann David Accam emellan och lyfte in 0–1 för Helsingborg. En kvart senare sprang Accam igenom igen och sköt bollen en halvmeter över mållinjen, men fick det bortdömt.

Helsingborg förlorade den där matchen förrförra veckan, men Accam visade att han bottnade i ännu ett karriärssteg.

– Det har varit en lång resa för att komma hit, men jag lyder bara vad tränaren säger att jag ska göra. Det var vad jag gjorde mot AIK.

Lydnaden saknades i David Accams uppväxt eftersom han saknade tränare. Som tioåring hade han knappt stått på en fotbollsplan, som tolvåring hade han fortfarande aldrig varit med i en förening. Det fanns andra sätt att lattja boll i Ghanas miljonhuvudstad Accra.

– Jag var i parken varje dag. Vi var tio vänner som spelade på gruset. Vi hade stenar som stolpar och körde bara för att det var kul, berättar han.

Skolan var viktigare

David är inte sprungen ur extrem fattigdom. Det fanns målställningar överallt i Accra och som barn var en del klubbar intresserade av honom. Men fotboll var ingen realistisk bro mot ett tryggt vuxenliv, så föräldrarna propsade på att skolan var viktigare.

Så också den dag då en tränare från projektet Right to dream gick förbi parken. Mannen märkte att en pojke glänste, väntade ut plojmatchen och presenterade sig sedan. David bjöd hem honom, de gick dit tillsammans, men mötte skepsis.

– Det var svårt att övertyga föräldrarna för de ville att jag skulle utbilda mig, men de övertalades när akademin sa att jag kunde läsa där också.

”Studierna är också viktiga”

Fyra år av struktur, utrustning och styrketräning räckte för att göra David Accam till en vindsnabb yttermittfältare. 2008 tog raketresan fart via ett treårsstipendium på Hartpury college, spel i ett par engelska lägredivisionsklubbar, ett år på Nike Academy där han fick värmande ord av Arsenalmanagern Arsene Wenger och vidare till Östersund FK i division ett.

Efter elva mål på femton matcher i våras slet bland annat Häcken för att värva Accam. Men Helsingborg hostade upp två miljoner kronor, tidernas högsta övergångssumma i division ett.

I dag förväntas David Accam starta sin andra match någonsin i en högstaserie. Om ett par veckor fyller han 22. Efter det?

– Jag vet att jag bara har nått början. Förhoppningsvis når jag toppen, men jag vet inte. Studierna är också viktiga, säger han.

Läser du nu?

– Ja. Jag har fortsatt med min idrottsvetenskap. Jag läser på distans och hoppas ta examen snart.

Kan du redan nu se dig åka hem till Accra och jobba?

– Ja, så kommer det bli. Jag planerar att åka hem efter karriären och börja jobba på akademin som hittade mig.

Så kanske går du förbi samma gruspark och hittar nästa diamant?

– Ja. Så kan det sluta. Det vore väl bra?

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.