Allsvenskan i fotboll 2019

”Ekonomisk dopning räddade ÖFK:s elitlicens”

Av: 

Robert Laul

FOTBOLL

I veckans Uppdrag Granskning avslöjas hur en ”luftaffär” med en sliten, röd barack vid Jämtkraft Arena kan ha räddat Östersunds FK:s elitlicens från 2013 och framåt.

ÖFK tillbakavisar alla anklagelser om ekonomisk dopning.

I fyra delar som publiceras på SVT Play under tisdagen har SVT:s Uppdrag Granskning tittat närmare på allsvenska fotbollsklubben Östersunds FK.

ÖFK:s före detta ordförande Daniel Kindberg står åtalad för grov ekonomisk brottslighet och rättegången inleds 24 april i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand.

Enligt Svenska Fotbollförbundets regelverk kan degradering ur allsvenskan bli aktuellt om klubben bedöms ha gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som ”allvarligt har skadat idrottens anseende”.

I veckans Uppdrag Granskning riktas strålkastarljuset bland annat mot en sliten restaurangbarack på Jämtkraft Arena i Östersund, i folkmun kallad ”ölbaracken”.

UG: Egentligen är det en barack som inretts till restaurang. Här inne har skrålats och sjungits och många glas har höjts i en skål för ÖFK:s framgångssaga.

Baracken ”skänktes” till ÖFK hösten 2012 av Peab-bolaget Fältjägaren där Daniel Kindberg då var vd. ÖFK-ledningen uppgav att den var värd 1,1 miljoner kronor.

”Baracken såldes för tre gånger så mycket”

UG: I årsredovisningen läser vi att ÖFK säljer den för tre gånger så mycket – 3,2 miljoner kronor.

I SVT:s granskning ”Blåsningen i Östersund” som sänds på tv på onsdag, men redan nu finns att se på SVT Play, berättas att det nyblivna superettanlaget ÖFK:s ekonomi 2013 var så hårt ansträngd att revisorn konstaterade att försäljningen av restaurangbaracken är ”avgörande för klubbens framtida ekonomi”.

UG: I bokslutet hamnar det egna kapitalet i klubben – tack vare restaurangen – på plus vilket är ett krav för att få elitlicensen.

Men det stannar inte där.

En ”luftaffär”, enligt UG

UG: För trots att restaurangen ska vara såld står den kvar som om inget hänt och bokförs varje år som en tillgång för klubben på runt tre miljoner kronor.

Uppdrag Gransknings reporter Jesper Henke konstaterar i reportaget att det ”tycks alltså vara en luftaffär. Den här oinredda restaurangbaracken kan alltså ha varit en förutsättning för klubbens elitlicens och spel i superettan och allsvenskan”.

Daniel Kindberg, den åtalade ex-ordföranden, kommenterade ÖFK:s roll i de olika affärerna under en presskonferens 20 april 2018:

– Jag tycker det är viktigt i sammanhanget att poängtera att det är jag som är misstänkt, Östersunds fotbollsklubb är det inte, sa Kindberg.

Men några konkreta frågor om baracken vid Jämtkraft Arena som kan ha räddat klubbens elitlicens vill Daniel Kindberg inte svara på. Enligt Uppdrag Granskning har Kindbergs advokat avrått honom från att medverka i programmet.

Till Uppdrag Granskning håller Östersunds FK fast vid att restaurangbaracken värderas till 3,1 miljoner kronor.

ÖFK tillbakavisar i programmet anklagelserna om ekonomisk dopning.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Lång exklusiv intervju med Kindberg: ”Det är jag som ska ha ursäkten”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2019

Uppdrag granskning

Daniel Kindberg

Östersunds FK