– Det här skadar givetvis fotbollen

avKristoffer Bergström

Färre blir ledare. Färre blir domare.

Och framför allt kommer färre åskådare att komma till de allsvenska arenorna så länge hoten lever kvar, tror ledarna och domarna.

– Vanliga människor tror att alla fotbollsintresserade är grottmänniskor, säger en allsvensk sportchef.

Foto: Foto: Bildbyrån
Många av ledarna och domarna som svarat på enkäten tror att kulturen på läktarna får familjer att stanna hemma.

Hoten solkar ner sporten.

Det är en given slutsats, menar ledarna och domarna i svensk elitfotboll. Sju av tio deltagare i Sportbladets undersökning anser att hotbilden mot spelare, domare, tränare och styrelsefolk är ett stort eller mycket stort problem.

Lika många tror att intresset sjunker i takt med obehagligheterna.

– Vem vill ta med sig familjen när det finns en sådan kultur på läktarna? Sedan accepterar föreningar detta genom att spelarna går och tackar idioterna efter matchen. Hur ska man förklara ett sådant beteende för de yngre? säger en elitdomare.

Rädslan sprider sig

I år sökte sig 350 000 färre personer till de allsvenska läktarna mot 2009. Oavsett om allt inte kan förklaras med hot är kedjan enkel, enligt de svarande: rädslan sprider sig från ledare och domare till åskådare, så till slut förlorar alla.

– Vem vill ta sina barn till en allsvensk arena i dag? säger en domare.

– Det allmänna intrycket är att vi inom fotbollen inte tar tag i problemet och det skadar givetvis produkten fotboll, säger en ordförande.

– Påverkan tror jag är störts bland potentiella investerare och sponsorer, säger en annan.

”Vet inte”

Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell tror inte att kopplingen är lika tydlig.

– Den typ av hot som enkäten handlar om tror jag inte enskilda åskådare är medvetna om. Men de som ligger bakom dem finns nog också som åskådare på läktarna. De har samma drivkrafter som när två grabbgäng kommer överens via mobiltelefon att de ska slåss mot varandra. Man tror att man gör det

för föreningens bästa. Det gör man inte. Ändå finns den tron längst bak i de här hotfallen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM