Topplagen sviktar – du jublar Sirius!

Av: Göran Bolin

Publicerad:
Uppdaterad:

Sirius-tränaren Kim Bergstrand har haft många fina fotbollshelger under årens lopp, men det här är nog en av de bästa.

Samtliga toppkonkurrenter tappade poäng.

Låt oss titta lite på vad de sysslade med.

✓ AFC

Matchen:

Spelade 0-0 hemma mot Syrianska.

Prestationen:

Långa stunder direkt undermålig. Mer eller mindre utspelade under matchens samtliga 94 minuter. Skapade knappt en målchans. Klarade inte av att spela sig ur Syrianskas höga press utan slog bort massor av passningar och fick därför försvara mest hela tiden. Snudd på ett under att man fick med sig en poäng. Den gjorde man sig inte förtjänt av. Målvakten Josh Wicks och innerbacken Daniel Jarl de enda som kan gå ned i mataffären med högburet huvud i dag. Det säger allt. Offensiva stjärnan Omar Eddahri fick en smäll i första halvlek, fortsatte att spela, men byttes sen ut i upptakten av andra halvlek. Återstår att se hur illa däran han är.

Prognos:

Efter sju raka matcher utan förlust och tre raka segrar kunde jag nästan ta gift på att laget skulle ta klivet upp till allsvenskan direkt och faktiskt på allvar utmana Sirius om seriesegern. Men nu… det vete tusan. Dagens insats var så erbarmligt svag att det är på sin plats att fråga om laget verkligen ville vinna matchen och om man verkligen vill ta klivet upp. Har kvar att möta Ängelholm borta, Åtvidaberg hemma och Halmstad borta. Normalt ska det här programmet generera i minst sex poäng, men så som det såg ut i dag – och om Eddahri är borta en längre tid – finns det inga garantier för något.

✓ HALMSTAD

Matchen:

Förlorade med 2-1 borta mot Gais

Prestationen:

En skaplig första halvlek, där man åtminstone hyfsat styrde spelet, följdes av en bedrövlig andra 45:a, där man tappade omdömet fullständigt och lät Gais stjäla bollar i känsliga ytor och kontra. Gais tackade förstås och tog emot och hade det inte varit för 36-årige Stojan Lukics blixtrande reflexer kunde det ha blivit riktigt pinsamt. Illavarslande för supportrarna att se hur innerbacken och lagkaptenen Fredrik Liverstam uppträdde vid det avgörande målet. Som en dåligt utbildad 05:a ungefär.

Prognos:

Well, jag har tidigare skrivit att jag tycker att det ser ut som att bränslet i tanken är på väg att ta slut och det finns liksom ingen anledning att ta tillbaka det nu. HBK har slitit ont på sina toppspelare och kan få plikta för det här på sluttampen. Å andra sidan: vad ska tränaren Janne Jönsson göra? Truppen är lövtunn och kvalitén på fyra, fem spelare som spelar frekvent är inte den högsta, om man säger så.

Har ett riktigt grisprogram kvar: Sirius hemma, Trelleborg borta och AFC hemma. Det HBK framför allt kan hoppas på är att AFC är ännu mer slutkört när det så småningom drar ihop sig till epilog på Örjans Vall.

✓ DALKURD

Matchen:

Spelade 0-0 borta mot Degerfors.

Prestationen:

Direkt blek. Här fanns chansen att sätta Halmstad under rejält tryck, men den tog man inte alls. Jag tycker att tränaren Poya Asbaghi agerade snudd på fegt när han inte balanserade laget mer offensivt och valde att bänka målskyttarna Oke Akpoveta och Leonard Pllana. ”Åke” och Pllana släpptes in på planen först med 25 minuter kvar, men det var så dags då. Här fanns ju liksom bara ett läge: plattan i botten. I stället valde Asbaghi att bromsa. Skumt. Ibland finns det anledning att resa frågetecken över hur fotbollstränare egentligen tänker och agerar.

Prognos:

Jag är rädd för att det var sista tåget som lämnade stationen i Degerfors. DFF har fem poäng upp till HBK på tredjeplatsen och det är bara tre omgångar kvar att avverka innan vi gör bokslut. DFF har kvar att möta Assyriska hemma, Gais borta och Sirius hemma, och det är bara att kolla tabellen för att förstå att det nu måste till ett mirakel om det ska bli kvalspel till allsvenskan.

Jag tror att det var Assyriskas mittfältare Fredrik Holster som sa det i nån intervju:

– Finns det egentligen några topplag i den här serien?

I dag kan man lugnt säga att frågan äger sin giltighet.

Serieledande Sirius möter Örgryte hemma i morgon och plötsligt finns ingen press alls på laget. Efter det här veckoslutet har IKS faktiskt råd att förlora mot Öis utan att det blir panik.

Skön känsla, såklart.

Det känns som att hemmatrean på Studan redan är klar.

Värnamo ska vara tacksamt över att man spelade in de poäng man gjorde under våren.

Formsvagast i serien just nu. Tveklöst.

Ny torsk hemma i dag, 1-3 mot Åtvid.

Bara att ta av sig hatten för Ljungskile, som var dödsdömt för bara ett par veckor sen. Men tre raka segrar med 9-1 i målskillnad är bara en bekräftelse på vad jag har sagt hela tiden:

Det där laget ger sig aldrig. Aldrig!

… å det blev ju inte mindre dramatiskt i botten när Assyriska vända ett 0-2-underläge hemma mot Trelleborg till seger, 4-3.

Bättre start kunde han knappast ha önskat sig, nye tränaren Charbel Abraham, som klokt nog valde att starta med Daniel Sliper (tvåmålsskytt).

Publicerad: