Siffrorna som talar för Sverige i EM

Foto: Sverige har vissa unika förutsättningar under EM
FOTBOLL

Det finns några saker som talar för Sverige i EM.

Enligt en artikel i The Guardian har Blågult det längsta laget i turneringen.

Sverige har även den spelaren med bäst målsnitt i EM: Zlatan Ibrahimovic.

Ansedda The Guardian har publicerat en artikel med intressant fakta och statistik. Där finns det två faktorer som gör att man som svensk blir hoppfull inför mästerskapet i Frankrike.

Det längsta landslaget

The Guardian skriver att Sveriges spelare borde ha en fördel vid fasta situationer, Blågult är det laget som har de längsta – eller högsta – spelarna i EM. Spanien har de kortaste spelarna.

La Liga anses vara den bästa ligan då det var en helspansk final i Champions League. Den mest penningstinna ligan – Premier League – har flest spelare i EM. Totalt kommer 106 spelare från den brittiska högstaligan. Sedan följer bundesliga (56 spelare), serie A (49 spelare), Süper Lig (36 spelare) och La Liga (35 spelare).

Zlatan har gjort 62 mål

Zlatan Ibrahimovic är den spelaren i EM som har bäst målsnitt på landslagsnivå. Han har stått för 62 fullträffar på 113 matcher. Bakom honom finns bland andra Cristiano Ronaldo, Thomas Müller och Robert Lewandowski.

Om man tittar på medelåldern i laget har Schweiz det yngsta laget med 26 år i snitt. Slovakien har det äldsta laget där snittet är 30,7 år i truppen. Sverige har en snittålder på 28 år. Det tyska landslaget är mest rutinerat sett till landskamper, spelarna snittar 52 landskamper.

ARTIKELN HANDLAR OM