Mötena gav Durmaz nya perspektiv

FOTBOLL

Många fruktar vad terrorister från bland annat IS kan ställa till med under EM.

Hemma i Aten har Jimmy Durmaz hjälpt och spelat fotboll med människor som flytt just IS.

– Man får en helt annan bild av livet, säger landslagsstjärnan.

Aldrig förr har förspelet till ett fotbollsmästerskap präglats så mycket av terrorhot och säkerhet.

– Vi ska inte visa att vi är rädda utan försöka visa att världen fortfarande är god och att den sidan vinner. Det är väldigt viktigt, bringa folk glädje och fest, säger Jimmy Durmaz.

Bor i ett tältläger

Han har de senaste månaderna på nära håll fått se konsekvenser av det våld som terrorgrupper som IS sprider. Durmaz spelar till vardags i grekiska storklubben Olympiakos, som har sin hemmaarena i hamnstaden Pireus. Bara ett stenkast därifrån finns ett stort tältläger med tusentals av de flyktingar som tagit sig över Egeiska havet.

– Vi har varit där och hjälpt till mycket med klubben; delat ut mat och kläder. Vi hade en period när vi delade ut mat varje dag, det var lastbilar som kom till hamnen. Vi har hjälpt till så gott vi kan. Det gäller att hela världen tar sitt ansvar.

”Man blir tagen”

Förutom att dela ut mat och kläder har Durmaz också spelat fotboll med flyktingarna.

– Vi ställde ut några koner. De var duktiga. Men man fick visa vem som var bäst också, ler 27-åringen innan han blir allvarligare.

– Man blir lite tagen när man är där. Jag påverkades väldigt mycket. Vi är så nära men ändå så långt ifrån varandra. Det är tufft. Man får en helt annan bild av livet.

ARTIKELN HANDLAR OM