Publicerad:
Uppdaterad:

Förbundet straffar alla de inblandade

Av: Erik Karlsson, Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter ungdomscups-skandalen: Både domaren och Hammarby straffas

De inblandade parterna i ungdomscupen i Åkersberga har fått sina straff efter tumultet som slutade med ett benbrott.

Hammarby som förening och tränaren får betala böter – medan domaren stängs av i sex veckor.

– Det är brukligt att man får en avstängning på tre månader men vi anser att domaren är grovt provocerad, säger Björn Eriksson på Stockholms fotbollförbund till dn.se.

Händelsen inträffade i en ungdomscup i fotboll i Åkersberga i slutet av oktober. En tränare och en domare hamnade i en dispyt efter matchen.

Flera vittnesmål och domaren själv berättade att deras ordväxling slutade med att en tränare i Hammarby skallade domaren. Bråk uppstod och flera föräldrar ska ha blandat sig i. En förälder bröt benet i tumultet.

– Ett av våra lag spelade och domaren ska då ha gått till fysiskt angrepp mot vår tränare, och en av våra föräldrar. Föräldern ligger nu på operationsbordet på akuten på Danderyds sjukhus. Det är jätteobehagligt, sa Hammarbys föreningschef Peter Kleve till Sportbladet.

”Det är karma”

Domaren höll inte alls med om den bilden.

– Föräldern kom bakifrån och sparkade mig i ryggen. Det är karma när han kommer för att skada mig och skadar sig själv, sa domaren.

Nu har alla inblandade fått sina straff, enligt DN.

Hammarby-tränaren får böta 4 000 kronor, medan Hammarby som förening bötfälls med 15 000 kronor.

– Han (tränaren) anses vara orsaken till att det över huvud taget blev en aggressiv situation. Vem som går till fysisk handling först går inte riktigt att avgöra men han attackerar domaren först, säger Björn Eriksson på Stockholms fotbollsförbund till dn.se.

”Domaren är grovt provocerad”

Domaren stängs av i sex veckor.

– Samtliga straff är höga i vår straffskala, säger Björn Eriksson till dn.se.

– Det är brukligt att man får en avstängning på tre månader men vi anser att domaren är grovt provocerad och därför har vi halverat straffet. Han har hamnat i en situation där det varit våld åt båda håll. Men våld är aldrig okej.

När Sportbladet når domaren tycker han straffet är i längsta laget, men han är inte särskilt upprörd.

– Jag hade inte förväntat mig sex veckor men jag respekterar beslutet. Det känns som en markering för att lugna de andra, det är ändå ingen fotboll just nu.

”Väldigt lite”

Vad säger du om bötesbeloppen som Hammarby och tränaren får?

– Jag har inget emot Hammarby som klubb, till och med deras kapten, Kennedy Bakircioglü, tog vårt parti. Men däremot fick tränaren väldigt lite, 4000 kronor är ingenting för en sådan stor händelse, säger han.

Det gjordes även polisanmälningar i samband med tumultet och utredningen pågår fortfarande.

Sportbladet har varit i kontakt med Peter Kleve som hänvisar till en artikel på Hammarbys hemsida.

”Kontakt med över 30 ögonvittnen”

”Vi har varit i kontakt med över 30 ögonvittnen till händelsen och kan liksom Stockholms Fotbollsförbund i sitt beslut konstatera att deras berättelser ger en annan helhetsbild än vad cuparrangören och domaren har redovisat. Även polisen har tagit del av deras vittnesmål i sin utredning”, skriver klubben.

– Vi vill ha ett grundligt underlag innan vi tar ställning i den här allvarliga händelsen, av respekt för alla inblandade, såväl ledare, domare, barn och övriga inblandade. Det hoppas vi alla kan respektera, säger Peter Kleve i den artikeln.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: