Ligans roligaste tränare på väg mot sensationen

FOTBOLL

När han tog över i slutet av december var de uträknade av alla.

Nu är Carlos Carvalhal, 52, på väg att fullborda en sensation genom att rädda Swansea kvar i Premier League.

Han gör det sannerligen på sitt eget underhållande sätt.

Det svänger fort i toppfotbollen.

Den 24 december lämnade Carlos Carvalhal Sheffield Wednesday. Laget låg på undre halvan och det hette utåt att kontraktet avslutades efter ett ”gemensamt beslut”, men där och då var han inte särskilt het på marknaden.

Förvåningen var därför stor när Carvalhal fyra dagar senare presenterades som efterträdare till Paul Clement i Swansea.

Supportrarna var redan uppgivna. Laget låg skrynkligt till i tabellen och hoppet om att få spela ännu en säsong i högstaligan var på väg att försvinna.
Det var innan Carlos Carvalhal startade en revolution.

Sen vändning i debuten

Det började med en mirakulös vändning i slutminuterna i debutmatchen borta mot Watford.

Swanseas spelarmaterial var begränsat, minst sagt, så Carvalhal byggde bakifrån. Satsade på 3-4-3 som blir 5–4–1 i defensiven och snabba omställningar. Förändringen handlar främst om mentaliteten. Dagens Swansea sprudlar av självförtroende och spelglädje.

Den känslan gav en minnesvärd seger hemma mot Liverpool i januari. Det var då Carlos Carvalhal levererade det redan klassiska citatet om hur han stoppade Jürgen Klopps gäng:

– Jag sa till mina spelare att Liverpool är en Formel 1-bil. Men Formel 1-bilen är inte snabb om den åker i Londons rusningstrafik.

Sedan dess har det fortsatt. Swansea vinner matcher och Carlos Carvalhal levererar metaforer som får supportrarna – även de neutrala fotbollsfansen – att gå i spinn. Inför matchen mot Leicester fick portugisen frågan om han trodde Riyad Mahrez skulle delta.

– Jag har ett hus och jag bryr mig inte om vad mina grannar gör. Jag tar hand om min familj och mina hundar. Jag hejar när jag träffar grannarna, that’s it!

Rock ’n’ roll-fotboll

På lördagen blev det en ny seger, hela 4–1 över West Ham. Det nyss avsågade Swansea klättrar upp till 13:e plats i tabellen. Carlos Carvalhal hade förstås sitt eget sätt att se på saken.

– Ibland måste du dansa till musiken som motståndarna spelar, så som vi spelade mot Liverpool och Arsenal. I dag blev det rock ’n’ roll på Liberty.

Carlos Carvalhal har tack vare sitt idiom blivit en profil i ligan med de överlägset mest färgstarka tränarna.

Senaste veckorna är han minst lika omskriven om Conte, Mourinho och Klopp. Balansen mellan att vara underhållande och inte bli en skämtfigur är hårfin och Carlos Carvalhal har försäkrat att han ”inte vill vara någon clown”.

Kanske är det så enkelt som att han är på rätt sida gränsen så länge hans lag levererar på planen.

Netflix-älskaren, som gick samma tränarkurs som José Mourinho hemma i Portugal, är på god väg att fullborda en ”great escape” med Swansea.

Gör han det blir han en av Premier League-säsongens häftigaste storys.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Foto: Aled Llywelyn/Huw Evans/REX/Shut / Rex Features
Carlos Carvalhal.
Foto: Aled Llywelyn/Huw Evans/REX/Shut / Rex Features
ARTIKELN HANDLAR OM