Allsvenska laget vandrar för en tryggare stad

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

"Vi vill visa vår uppskattning"

Allsvenska Östersund ställer upp för sin stad i helgen. Efter en rad nattliga överfall i staden kommer klubbens spelare, ledare och anställda att nattvandra fredag och lördag kväll.

– Jag har aldrig sett ett liknande initiativ, säger tränare Graham Potter.

Östersundstränaren, som själv kommer att delta i nattvandringen, säger till Sportbladet att han själv under sin tid som tränare i Skottland aldrig varit med om ett liknande initiativ från en fotbollsklubb.

– Den här klubben är en stor del av staden Östersund. Vi vill visa vår uppskattning till invånarna och staden, säger Graham Potter.

"Ett helt otroligt stöd"

Majoriteten av spelarna och ledarna i den allsvenska föreningen kommer tillbringa sin ledighet med att vandra längs stadens gator under två nätter. I en stad där det skett flera nattliga överfall under den senaste tiden. Klubben skriver på sin hemsida att de genom sin nattliga närvaro vill "inspirera andra, främst män, att ta sitt ansvar i den uppkomna situationen och göra Östersund snällare och säkrare för alla". Vilket man nu vill göra med hjälp av att synas, hjälpa och helt enkelt finnas där.

– Om vi ser att det händer något så kommer vi försöka att hjälpa på de sätt vi kan, säger Potter, som också ser initiativet som ett tack för stödet från staden.

– Vi har haft ett helt otroligt stöd från invånarna i Östersund och vi vill visa vår tacksamhet.

"Oacceptabelt"

Klubbens ordförande Daniel Kindberg säger följande om initiativet till klubbens hemsida:

– De senaste veckornas våld och hot om våld mot kvinnor i centrala Östersund är oacceptabelt. Alla goda krafter måste gå ihop och omedelbart få ett stopp på detta katastrofbeteende från vissa manliga idioter. Vi hoppas, med vår manifestation och åtgärd att inspirera andra föreningar och andra aktörer att göra något, alla kan vi bidra på något sätt, för detta är inte okej.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.