”Skillnad på honom som artist på låten”

FOTBOLL

Nobbade Guidettis val men accepterar skandalartisten

Frej Larsson har ett förflutet av politiska och uppmärksammade aktioner.

Trots det väljer Svenska fotbollförbundet, efter att förra sommaren ha nobbat artistkollegan Dani M, nu att låta Larsson göra Sveriges officiella EM-låt.

– I den mån han förolämpat folk eller på annat sätt gjort folk upprörda så att de tagit illa vid sig vet jag att han är ledsen för det. Det har vi pratat om, säger fotbollsförbundets kommunikationschef Niklas Bodell till Sportbladet.

Förra sommaren ansågs artisten Dani M för kontroversiell för det Svenska fotbollförbundet när John Guidetti bad förbundet om hjälp att lansera den mästerskapslåt till U21-EM som anfallaren gjort tillsammans med artisten.

– Vi har haft en dialog med artisten och tar kraftfullt avstånd från uttalanden som artisten gjort. Därför valde vi att inte ingå ett samarbete, sa fotbollförbundets kommunikation- och marknadschef, Camilla Hagman då till Sveriges Radio.

Byggde gayklubb på rysk mark

När Zlatan Ibrahimovic nu tagit initiativ till en mästerskapslåt till sommarens senior-EM rappar Frej Larsson en del av låten. 32-åringen är en av Sveriges mest erkända artister men också en kontroversiell politisk kämpe.

Larsson har genom åren väckt uppmärksamhet genom att bland annat i ett socialt experiment erkänna ett barnamord i Kambodja, bygga en gayklubb på rysk mark, laga omelett på en lägenhetsvisning, handfängsla TV4-profilen David Hellenius i protest mot reklam-tv, stoppa en tv-gudstjänst utklädd till Jesus, uppträda i SVT i en ”knarkdräkt”, påstå sig ha haft sex med en minderårig Amy Diamond och avbryta ett tal av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson genom att flyga in en pizzabit ovanför Åkessons huvud.

Svenska fotbollförbundets kommunikationschef Niklas Bodell säger att förbundet känner till artistens historia men vill inte jämföra valet med förra sommarens beslut att nobba Dani M, då kritiserad för antisemitiska uttalanden.

– I Dani M-fallet var jag aldrig inblandad och därför kan inte jag ta ställning till det men i fallet med Frej gör vi ändå skillnad på honom som konstnär och som artist samt företrädare för den EM-låt vi tycker är alldeles, alldeles fantastisk, säger Niklas Bodell till Sportbladet.

Hur ser ni till exempel på att han erkänt ett barnamord i Kambodja?

– Vi är överens om att vi inte är överens med honom om att det inte var ett särskilt smart sätt att jobba med samhällskritik på. I den mån han förolämpat folk eller på annat sätt gjort folk upprörda så att de tagit illa vid sig vet jag också att han är ledsen för det. Det har vi pratat om.

”Visste inte vem det var”

Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand säger att förbundet bara tar fram låtar till seniorlandslagens mästerskap och att jämförelsen med Dani M därför är irrelevant. Däremot bekräftar Sjöstrand att diskussioner fanns kring Frej Larssons lämplighet som ansiktet utåt för förbundets EM-sång.

– Uppriktigt sagt så visste inte jag vem Frej eller Joy var när vi fick det här konceptet presenterat för oss. När man sedan började titta på det så fanns det ju saker som Frej gjort där han gått över gränsen. Det är framförallt en sak jag reagerat på som han gjort och som jag inte tycker var okej (filmen om det påstådda barnamordet i Kambodja). Men genom sitt sätt att vara så är han en provokatör som tar saker till den yttersta spetsen och det vi kände är att det är väldigt lätt att det första man gör är att döma någon. Vi började titta bakom fasaden och träffade även Frej och då såg vi att intentionerna som fanns i botten var goda. Det är också en person vars uppväxt präglats av skilda föräldrar, alkoholism, drogmissbruk och fattigdom där samhället inte fångat upp på rätt sätt när någon behöver hjälp. Så ja, han har gått över gränsen och där behöver han hjälp och guidning, men han tar samtidigt parti för de svaga och utsatta. Det försvarar inte på något sätt de gånger han gått över gränsen men när vi resonerade så ansåg vi att paketlösningen ändå var bra utifrån den bedömningen, säger Håkan Sjöstrand.

Lyssna på svenska EM-låten här!

ARTIKELN HANDLAR OM