Klart: Inget tak på Friends i kväll

avMichael Wagner, Simon Sjöstrand

FOTBOLL

Italienarna hade vissa förhoppningar om stängt tak på Friends Arena i kväll.

Men så blir inte fallet.

– Det är bara vid exceptionella väderförhållanden som vi diskuterar att stänga taket, säger landslagschefen Lasse Richt till Sportbladet.

På fredagskvällen tar Sverige emot Italien i det första mötet av två om en biljett till VM i Ryssland nästa år. Matchen början 20.45 och returen spelas i Italien på måndag.

Italienarna har tidigare uttryckt vissa förhoppningar om att taket på Friends Arena skulle vara stängt – men så blir inte fallet.

Stängt i grunden

Lasse Richt sa till Sportbladet under torsdagskvällen:

– Grundtanken från Fifa är att taket alltid ska vara öppet. Men vid exceptionella väderförhållandena pratar man om stänga taket.

En italiensk landslagsledare sa senare till Sportbladet:

– Vi accepterar Fifas beslut, vi har inga emot att spela med öppet tak.

Efter matchmötet med Fifas delegat under fredagsförmiddagen bekräftar Lasse Richt för Fotbollskanalen att man formellt beslutat om att taket ska vara öppet:

– Det blir öppet. Det kanske kommer 0,1 milimeter regn i kväll och det är ingen orsak för att dra för taket, säger landslagschefen till Fotbollskanalen.

Fuktigt med stängt tak

Alternativet, att spela med stängt tak, ger även andra effekter:

– Med fullsatt arena, 50 000 åskådare på plats, så blir luften mer fuktig inne Friends när taket är stängt trots den rejäla ventilationsanläggningen. Spelarna tycker att det blir lite jobbigare att andas, säger Richt till Sportbladet.

Trolig startelva – så kan Sverige ställa upp i kväll 00:15

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och alla VM-playoffmatcher på Eurosport Player