Hoppas jag har fel – men risken finns att det är över

Foto: Anna Tärnhuvud / AFTONBLADET

Vi visste att en stor svensk idrottskarriär hade nått sin höst, men kanske är tiden längre gången än så.

Är allt över, Lotta?

Is it too L8?

Åtta år efter avskedet till tennisen återvände Björn Borg till gruset. Med träracket i handen förlorade han tolv raka matcher och gav upp igen. Burken är inte ensam i svensk idrottshistoria om att avsluta knackigt.

1963 blev Ingo nerslagen i tolfte ronden av sin avskedsmatch. 1988 körde Stenmark ur i sin sista OS-storslalom. 2008 stöpte Carolina Klüft om sig från en magnifik sjukampare till en beskedlig längdhoppare.

Om detta finns inte mycket att säga. De ljumna avskeden har knappast påverkat synen på bedrifterna, inte ens solkat slutbetyget i kanten, eftersom devisen att du ska sluta på topp är galen. Varför stänga prisskåpet innan du undersökt hur välfyllt det kunnat bli? Vem förutom rivalerna kommer att tacka?

Tre medaljer – tre huvudroller

Lotta Schelin är en av de största fotbollsspelare Sverige har fostrat. Fysiken har alltid varit anmärkningsvärd och målnäsan ovedersäglig, men för lite har sagts om den kameleontiska anpassningsförmågan. Sina första landslagsår sprang hon runt med ett mentalt anteckningsblock ute på gräset. Aha, där hittar Hanna Ljungberg sina ytor. Åhå, på så vis söker Vickan kombinationer.

2011 var giganterna pensionerade och Schelin framme vid examen. Vi anade att benen var rappa, men var axlarna breda nog att bära ett landslag?

Nu vet vi. Blågult har det senaste decenniet tagit tre seniormedaljer och Lotta Schelin har bidragit starkt till samtliga.

Vid VM-bronset 2011 tuggade hon löpmeter och bet fast bollarna medan ett trögt mittfält flyttade framåt. Under EM 2013 bildade hon en tvåkvinnoarmé med Kosovare Asllani där den ena vann skytteligan och den andra assistligan. OS-silvret 2016 bärgades med Schelin stundtals ute på ytterbacken.

Tre rollbeskrivningar. Tre uppdrag. Ändå tre huvudroller.

Lotta Schelin har varit nere i svackor, hon har egentligen aldrig lärt sig nicka och tillslagsfoten är inte märkvärdig, ändå har hon noteringar inga andra svenskar kan mäta sig med. Åttioåtta landslagsmål. Sju EM-mål. Åtta franska ligatitlar.

Oroväckande skada

Hon har sprungit ifrån försvarare i hela sitt liv utan att kunna skaka av sig sin värsta följeslagare. Migränen har punktmarkerat henne i straffområdet, den jäveln har flugit i grannsätet till mästerskapen och flåsat i nacken under försäsongerna. Den har smärtat. Den har förstört ett par landskamper. Men den har gått att hantera.

Den whiplashskada hon ådrog sig i slutet av juni kan vara något annat. De flesta pisksnärtskador uppkommer vid bilolyckor och försvinner på någon vecka. Vad Lotta drabbats av vet vi inte, men två månaders bortavaro är oroväckande.

Hon har ett år kvar på kontraktet med Rosengård och vill allt sig väl står hon i Malmö IP:s mittcirkel framåt vårkanten igen. Men vi kan inte längre frånse risken att hon inte gör det. Medan Peter Gerhardsson bygger sitt nya landslagsanfall på Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius och Lina Hurtig ska hon bli frisk, fylla 34 år och ta ny sats.

Får musklerna bestämma älgar Lotta Schelin vidare tills håret grånar. Får fotbollshjärnan avgöra byter hon skepnad två-tre gånger till. Men om smärtan, den grisiga smärtan, vägrar släppa ordförandeklubban återstår snart bara att tacka av en av våra största för gärningen. Skita i EM–floppen, att hemkomsten inte gav den efterlängtade SM-titeln, att målen duggat glesare på slutet.

Symbolik i fotbollsskorna

Vi står vid ett dramatiskt vägskäl.

Jag hoppas att tonen i den här texten om en månad ska ha visat sig varit för uppskruvad, att yrseln och plågorna ger med sig. Men i väntans tider kan vi lika gärna dra oss till minnes historier som Lotta Schelin har gett upphov till. Som den om tatueringen på handleden, ett L och en åtta, som var tänkt att utläsas på göteborgska, men som råkade bli lika träffande för internationella lagkamrater. Lacht betyder skratta på tyska. Late betyder sen på engelska.

Själv tycker jag om symboliken i hennes utrustning. Inför OS-premiären i Rio frågade jag om storleken på hennes skor och fick till svar att hon har 39 civilt och 40 på fotbollspjucken.

Det tål att upprepas.

Lotta Schelin har hittills gjort åttioåtta landslagsmål, vunnit åtta franska ligatitlar och tre mästerskapsmedaljer, men om du frågar om spelaren bakom siffrorna finns ett givet svar.

Hon växer en storlek varje gång hon går in på planen.

avKristoffer Bergström