Kritiken mot VAR: ”Matcherna kommer ta tre–fyra timmar”

Publicerad 2017-10-02

Videodomarna stod i centrum när Juventus kryssade mot Atalanta.

Nu går Max Allegri till attack mot systemet.

– Det kommer att sluta med tre-fyra timmar långa matcher, säger ”Juve”-tränaren till Mediaset Premium.

Införandet av videodomare (VAR) är en fortsatt het snackis i fotbollsvärlden. I april kom beskedet att den nya tekniken, som bland annat hjälper till att avgöra om bollen är över mållinjen eller inte, kommer att införas i fotbolls-VM 2018 och systemet har redan gjort entré i Bundesliga och Serie A.

Och har både hyllats och kritiserats.

Bland andra fotbollslegendaren Diego Maradona, 56, har ställt sig bakom tekniken och hävdat att hans berömda handsmål mot England aldrig hade godkänts med dagens teknik.

”Dags att ändra på det”

– Det finns många incidenter där VM-historien hade sett annorlunda ut om man hade använt teknik. Det är dags att ändra på det, sa argentinaren.

Allegri

Samtidigt har kritiken varit stor.

Efter premiäromgången i tyska och italienska ligan totalsågades systemet från flera håll efter att ett domslut blivit helt fel i Serie A och efter att tekniken inte fungerat över huvud taget i Bundesliga.

”Det är oacceptabelt”, skrev tyska fotbollsorganet DFL efter att tekniken havererat i tre av nio matcher.

Nu ryter även Max Allegri ifrån.

”Hålla på i tre-fyra timmar”

Juventus-tränaren menar att videodomarna används för ofta.

– Om vi vill att fotboll inte längre ska vara en sport, så använd VAR i alla situationer. När vi kommer till mars där varje poäng är avgörande kan matcherna hålla på i tre eller fyra timmar, säger Allegri till Mediaset Premium enligt football-italia.net.

Videodomarna var i stort fokus när ”Juve” tappade 2–0 till 2–2 borta mot Atalanta på söndagen.

Först fick Mario Mandzukic ett mål bortdömt efter att Stephan Lichtsteiner armbågat Papu Gomez, och i slutminuterna fick ”Juve” straff tack vare teknologin.

”Aldrig överens”

– Domaren kan döma straff eller inte, det är hans beslut. Annars, när vi kommer till mer komplicerade matcher, kommer vi att sluta som amerikansk fotboll där det är konstanta avbrott och där vi sitter och äter nötter tills matchen är slut vid midnatt. Det är samma i basket, säger Allegri, som hävdar att det alltid görs en subjektiv bedömning, även i VAR.

– Enligt mig borde teknologin bara användes i objektiva situationer – offside, innanför eller utanför straffområdet, över linjen eller inte. Människor kommer aldrig att vara överens när det kommer till subjektiva situationer. Sådan är idrotten.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay.

Resultatservice