Behrang Safari

Behrang Safari har spelat sina sista proffsminuter

Av: 

Moa Berander

FOTBOLL

Behrang Safari har lagt skorna på hyllan.

En 18 år lång proffskarriär är över och som för de flesta har den innehållit både upp- och nedgångar.

– 99 procent av min tid i Malmö har varit magisk, säger han.

Behrang Safari, 35, fick själv välja hur mycket han skulle spela i sin sista match som professionell fotbollsspelare. Efter 60 minuter klev han in på Eleda Stadions gräsmatta för att spela den sista halvtimmen mot Östersund.

– Jag tänkte: Shit, detta är mina sista minuter, det är no turning back. Jag njöt så mycket, det var så jävla kul att spela fotboll igen, säger Safari.

Trots avsaknaden av publik tackade Malmö FF av sin stjärna ordentligt. Det var videohälsningar från Roger Federer och från Behrangs fru, en musikvideo från Johan Dahlin och Markus Rosenberg. Ståendes på mittplan fick Safari ta emot hyllningar från alla möjliga håll.

– Det känns fortfarande overkligt. Det var jättefint i går, väldigt mycket känslor. Alla fantastiska hyllningar, musikvideos, det var riktigt grymt, jag försöker ta in allt, säger han dagen efter avtackningen.

En tuff sista säsong

Säsongen som har föranlett avslutet har varit långt ifrån enkel för Safari. Han har fått mycket mindre speltid än han hade önskat, och på slutet kände han inte att det spelade någon roll hur han presterade, han skulle inte få spela oavsett.

– Det har varit tufft, den tuffaste tiden i min karriär. I år tog tränaren bort konkurrenssituationen, och då har du tagit bort allt. Har du ett gäng hungriga vargar ska det vara konkurrens. Känner inte min konkurrent att jag flåsar honom i nacken kommer han slappna av också.

Den sportsliga situationen har påverkat hans tillvaro, både på träningsanläggningen och hemma.

– Jag måste ändå komma in, vara professionell och träna röven av mig. Sen får jag bli förbannad i bilen på vägen hem. Jag har varit så jävla proffsig och stöttat mina lagkamrater varje träning och varje match. Men när jag mådde som sämst ville jag inte komma in hit, säger Safari.

Stöttades av familjen

Anledningen till att han klarade av att fortsätta, är enligt Safari själv hans familj. Frun Ivana och sönerna Emiliano och Leon har fått se honom vara både förbannad och nere, men det är deras stöttning som har fått honom att orka.

– Glädjen har tagits ifrån mig, men mina pojkar har fått mig att glömma situationen för en stund.

Det har varit en tung sista säsong, på en annars otrolig karriär. Safari har tagit 11 ligaguld, varav fyra är SM-guld med Malmö FF. Trots de senaste månaderna har han Malmö att tacka för sin karriär.

– Jag var en liten pojke som ville spela fotboll. Allt jag behövde var en person som trodde på mig och det var en person i Malmö som gjorde det.

Alf Westerberg såg Safari och där gick startskottet för den 18 år långa proffskarriär som nu har kommit till ända.

– Tittar jag tillbaka, det är så små tillfälligheter. Utan Malmö FF hade jag kanske inte varit en fotbollsspelare. Men när jag hade som mest skadebekymmer slängde Sören Åkeby fram ett A-lagskontrakt.

”De har trott på mig”

Där satte det fart. Han spelade i MFF tills 2008 och återvände hem 2016, efter åtta år i Basel och Anderlecht.

– Jag har så mycket att tacka dem för, för att de har trott på mig. Det är inte enkelt att återvända hem, för förväntningarna är skyhöga, från staden, klubben, supportrarna, alla. Malmö såg en öppning och ville ha tillbaka mig, och det är jag tacksam för, säger Safari.

Men nu väntar nya äventyr för honom. Hans moderklubb Lunds SK kommer få tillbaka sin stjärna, men bara för några få matcher.

– De spelar på konstgräs, det går inte. Ni har sett Safari på konstgräs. Men när tränaren hörde att jag ville spela någon match skickade han en bild på en likadan kaffemaskin som jag har hemma, som han hade ställt i omklädningsrummet. Så nu måste jag ju.

Ger sig in i agentverksamheten

Lunds SK spelar i division 5 och matcherna blir mest för skojs skull.

– Jag kan vara målvakt om det behövs. Kanske mittback, jag orkar inte springa så mycket. Jag vill mest få tillbaka glädjen för fotbollen, för den försvann denna säsongen.

Men framförallt är det en ny yrkeskarriär som väntar för Safari. Han kommer ge sig in i agentverksamheten, tillsammans med den förre lagkamraten Markus Rosenberg.

– Vår erfarenhet från att vara fotbollspelare, alla minor vi trampat på och alla felsteg vi har tagit kommer jag ta med mig, för att visa spelare i rätt riktning och utveckla dem. Jag och ”Mackan” har en väldigt bra relation, vi pushade alltid varandra på fotbollsplanen och det kommer vi kunna göra även nu.

Så även om han lämnar den professionella fotbollsplanen stannar han kvar i fotbollsvärlden, och på sociala medier.

– Jag får väl bli lite mer seriös på Instagram nu när jag blir agent.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Mästarna avslutade mästerligt

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Behrang Safari

Fotboll

Markus Rosenberg

Malmö FF

Johan Dahlin

Roger Federer