Fotboll

Sef:s målbild: publik på den allsvenska premiären

Av: 

Fredrik Andersson

Hammarby-publik.
Hammarby-publik.

FOTBOLL

Helgen 10-11 april börjar en ny allsvensk säsong.

Nu har Svensk Elitfotboll presenterat en öppningsplan för återgång till publik.

Och målbilden är åskådare på läktaren redan till premiären.

– Låt oss ta ansvar, säger generalsekreterare Mats Enquist.

Svensk Elitfotboll, intresseorganisationen för klubbarna i allsvenskan och superettan, har lanserat en öppningsplan för återgång till publik. Planen skickas in separat till Folkhälsomyndigheten under fredagen, där Svenska Fotbollförbundet även skickar ett remissvar till regeringen.

– Se det inte som en kravlista, vi vill göra klart för alla att vi kan ta ett stort ansvar. Låt oss ta ansvar, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Sportbladet.

Så, hur lyder då planen?

”Svensk Elitfotboll tycker att regeringen bör tillåta ett publiktak som utgår från en procentsats av arenans totala kapacitet, kombinerat med en bedömning av de åtgärder arrangören kan vidta för att säkra evenemanget”, skriver Sef.

Tre skyddsnivåer

I planen nämns en matris i tre så kallade ”skyddsnivåer”, A, B och C. Varje skyddsnivå fungerar som riktlinjer och en mall för klubbarna. Varje skyddsnivå har samma ”innehåll”, till exempel publikmängd i sittplats, ståplats, om bortasupportrar tillåts, om kiosker kan vara öppna samt antal meter som behövs i social distansering. Dessutom har Sef i varje skyddsnivå delat upp arenorna efter liten arena (0-4 999 åskådare), mellanstor arena (5 000- 14 999 åskådare) samt stor arena (15 000 eller fler åskådare).

Kategori A är den hårdast åtstramade skyddsnivån, där tillåts 15 procent när det kommer till sittande publik. Kategori B gör det möjligt för 40% i sittande publik medan kategori C tillåter 75% av sittande publik.

Vidare beskriver Sef en åtgärdslista, där klubbarna bör ta i beaktning om de vill jobba med feberkontroller, snabbtester, pcr-test, vaccinsintyg eller antikroppsintyg.

”Svensk Elitfotboll strävar efter en stegvis öppning av elitfotbollsarenorna, i takt med en positiv utveckling av smittspridningen. Elitfotbollen avser att med hjälp av olika taknivåer och skyddsåtgärder stegvis på ett kontrollerat, säkert och ansvarsfullt sätt släppa in publik”, skriver man.

Målet – publik på premiären

Och målbilden är klar: Sef vill ha publik redan på den allsvenska premiären helgen 10-11 april.

”Baserat på att fler svenskar kommer börja vaccineras under våren och sommaren samt det faktum att smittspridningen i samhället gick ner under våren och sommaren 2020 så skulle minst nivå A kunna vara aktuell för elitfotbollen”, skriver man.

I maj/juni kan det bli aktuellt med nivå B och går smittläget ner är Sef redo att genomföra nivå C längre fram. Blir smittoläget värre är de redo att ta ett steg tillbaka till nivå A.

Publisert:

LÄS VIDARE

Nye Sef-bossen: ”Jag gör saker först, snackar sedan”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Allsvenskan i fotboll