Ska ta över IFK Norrköping – hans företag utreds av åklagare

Publicerad:
Uppdaterad:
Sakarias Mårdh.
Foto: PRIVAT
Sakarias Mårdh.

FOTBOLL

Kontroversielle Peter Hunt slutar som ordförande i IFK Norrköping.

Sakarias Mårdh, 39, föreslås ta över – men hans vårdföretag granskas av åklagare. Något som ordföranden i IFK Norrköpings valberedning inte känner till.

– Förundersökningen är från förra våren. Det är inte så jätteaktuellt just nu, säger Mårdh.

Under torsdagskvällen har IFK Norrköping digitalt årsmöte med enligt uppgifter närmare 1 000 medlemmar närvarande. Då lämnar Peter Hunt ordförandeposten och föreningens valberedning har föreslagit näringslivshöjdaren Sakarias Mårdh till ny ordförande.

Mårdh är VD för familjens företag och vårdbolag, Ansvar och Omsorg AB, med 2 500 medarbetare.

Åklagare utreder

Hunt lämnar Peking efter omfattande kritik kring arbetsmiljön i IFK Norrköping där många nyckelpersoner slutat de senaste åren och skarp kritik riktats mot Hunt från klubbens revisorer.

Hans tilltänkte arvtagare, Sakarias Mårdh, leder ett vårdföretag vars äldreboende Berga i Solna, ett av de hårdast drabbade med avlidna, utreds av åklagare för arbetsmiljöbrott under covidpandemin.

– Förundersökningen är öppen. Jag väntar på olika besked som jag hoppas få under mars månad. Sedan behöver jag nog några veckor att gå igenom dem innan jag fattar något beslut – antingen att jag lägger ned förundersökningen eller driver den framåt, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson till Sportbladet.

– Det är vanligt att vi inleder en förundersökning på förhållandevis låg misstanke, säger åklagaren om utredningen som pågått sedan i maj 2020 kring Berga Äldreboende.

En första anmälan till Arbetsmiljöverket från skyddsombudet på Berga Äldreboende lades ner relativt snabbt, men myndigheten har fått nya frågor från åklagaren efter att förhör hållits.

Foto: LINDAHL BJÖRN/Aftonbladet / TT NYHETSBYRÅN
Berga vård- och omsorgsboende ägs av Sakarias Mårdhs bolag Ansvar och Omsorg AB.

Granskas även av IVO

Familjen Mårdhs bolag Ansvar och Omsorg AB har också fått ett antal skarpa och kritiska frågor i ett delbeslut från början av februari från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, att svara på senast 15 mars.

Hur påverkar de här omständigheterna Sakarias Mårdhs möjligheter att agera som eventuell ny ordförande för IFK Norrköping?

– Vi har haft bra samtal med Sakarias under året med tanke på det som har uppkommit under covidpandemin, säger Lars Ahlm, ordförande i IFK Norrköpings valberedning.

Kände du till att Sakarias Mårdhs företag granskas av åklagare?

– Det måste du nog fråga Sakarias om. Att det ligger något hos en åklagare känner jag inte till. Det har varit många turer.

– Jag vet inte hur mycket Sakarias Mårdhs civila uppdrag ska påverka hans roll i IFK Norrköping. Han är en stark kandidat och ihop med övriga styrelsenomineringar är det ett helhetspaket som kan få IFK Norrköping att läka, att få arbetsro och fortsatt framgångsrik verksamhet, säger Lars Ahlm. Jag har förtroende för Sakarias Mårdh och känner att han har varit öppen mot oss.

Foto: PRIVAT
Lars Ahlm.

”Jag är inte under utredning”

Sakarias Mårdh själv säger om förundersökningen:

– Man måste skilja på vad som händer i IFK Norrköping och i mitt civila arbete. Ingen är delgiven misstanke för brott och jag är definitivt inte under utredning.

Det är ditt bolag som utreds.

– Ja, det stämmer, men ingen av cheferna i ledningen har blivit förhörda eller delgivna misstanke. Arbetsmiljöverket la ner sin utredning och vi har fått frågor från IVO precis som väldigt många andra verksamheter.

– Oberoende forskare har även kommit fram till att inget har varit fel på Berga Äldreboende. Det har handlat om olyckliga omständigheter i en pandemi som är den värsta på 100 år.

– Jag är helt övertygad om att förundersökningen kommer att läggas ned. 

Borde inte IFK Norrköpings valberedning känt till om förundersökningen?

– Det har vi pratat om. Jag pratade med Björn Persson i valberedningen så sent som i dag (onsdag) om det. Valberedningen har fått utdrag ur belastningsregistret på alla personer som är föreslagna till olika poster.

Så valberedningen har känt till förundersökningen?

– Förundersökningen är från förra våren. Det är inte så jätteaktuellt just nu. Björn Persson känner till det, säger Sakarias Mårdh.

Har tid och kraft

– Det är inget jag hymlar med att den finns där. Men man måste skilja på verksamheterna.

Kan du vara ordförande för IFK Norrköping om det väcks åtal kring arbetsmiljöbrott på Berga Äldreboende?

– Det är en väldigt hypotetisk fråga. Skulle det vara besvärande på något sätt så får jag ta ställning till det då.

Situationen, hur påverkar det dina möjligheter att lägga tid och kraft på IFK Norrköping?

– Vi är en ganska stor organisation (inom vårdföretaget). Jag hanterar inte de delarna hos oss och det påverkar inte hur mycket tid jag kan lägga ned på IFK Norrköping. Vi har funnits i 28 år utan anmärkningar. Jag hade inte tackat ja till det här uppdraget i IFK om jag inte kände att jag har kraften och  tiden som krävs, säger Sakarias Mårdh.

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Peter Hunt.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.