KLART: Hamšík presenterad av IFK Göteborg

Nu är det officiellt.

Marek Hamšík, 33, är presenterad och klar för IFK Göteborg.

– Han är inte här för pengarna, säger sportchefen Pontus Farnerud.

Nyheten om att Marek Hamšík var nära en övergång till IFK Göteborg slog ner som en bomb i fredags.

Sedan dess har det varit ett fullständigt febrande på den svenska västkusten.

När 33-åringen i söndags landade på Landvetter togs han emot av ett hundratal Blåvita supportrar.

Efter måndagens obligatoriska läkarundersökning satte sig den slovakiske landslagsmittfältaren vid presspodiet tillsammans med ordförande Mats Engström, sportchef Pontus Farnerud och klubbdirektör Håkan Mild när han presenterades som IFK Göteborgsspelare.

”Väldigt glad”

Marek Hamšík gjorde under 12 år i Napoli 408 matcher och 100 mål för klubben i Serie A. Sedan 2019 har 33-åringen tillhört Dalian Professional i Kina, där han varit lagkamrat med Marcus Danielson och ex-blåvite Sam Larsson. Hamsik bröt nyligen kontraktet med klubben och hade först som plan att återvända hem till Slovan Bratislava, men den övergången gick i stöpet när parterna inte kom överens.

– Jag är väldigt glad över att vara här och är positivt överraskad över de fina träningsmöjligheter som finns här. Jag ser fram emot att träffa mina lagkamrater och börja träna tillsammans med dem. Som alla vet är jag här på ett korttidskontrakt men jag kommer göra mitt yttersta för att hjälpa laget att nå framgång. Jag är här för att göra mitt bästa för den här klubben, laget och för färgerna, säger Hamšík själv.

Hur reagerade du på mottagandet på flygplatsen i går?

– Jag var förvånad med tanke på den situation vi har i världen, men jag var glad att se supportrarna. Det är passion och jag är hedrad över det.

Fanns det fler klubbar i Skandinavien som var intresserade?

– Det var den enda klubben och de var väldigt intresserade av mig och seriösa. Jag tänker inte på något annat.

Korttidskontrakt

I sommar förväntas mittfältaren, som har 126 landskamper för Slovakien, spela EM för sitt land.

– Vi signerar honom inte för sitt namn, utan för hans kvalitéer. Det är fantastiskt att han ska representera den här klubben. Det är ett korttidskontrakt men vi som klubb ser en långsiktighet i att utveckla IFK Göteborg tillsammans med Marek, säger Håkan Mild.

33-åringen har skrivit på ett kontrakt med IFK Göteborg som sträcker sig till och med 30 augusti 2021. Det skulle innebära 17 matcher i allsvenskan.

– Det är inte varje dag, år eller decennium en svensk klubb ges den här möjligheten. Redan i vårt första samtal kändes det klockrent. Han personifierar professionalism. Marek är inte här för pengarna. Han är här för att prestera. Jag kommer inte gå in på detaljerna kring kontraktet, men vi tänker alltid på den ekonomiska situationen som fortfarande är tufft. Men det här kontraktet kommer inte orsaka några risker, säger sportchef Farnerud på en presskonferens.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.