Elitdomare begärs häktad

Av: Moa Berander

Publicerad:
Uppdaterad:
Genrebild på domare
Foto: Bildbyrån
Genrebild på domare

Den allsvenska domaren som anhölls i onsdags, har nu begärts häktad, enligt uppgifter till Sportbladet.

Brottsmisstankarna gäller flera fall av grovt bedrägeri.

Enligt uppgifter till Expressen har andra domare tidigare slagit larm om den brottsmisstänkte.

Polisen gjorde på onsdagsmorgonen ett stort tillslag mot flera platser i Västsverige. Fem personer i åldern 30–40 år anhölls, misstänkta för grovt bedrägeri och penningtvätt, uppger GP.

En av de anhållna är enligt uppgifter en allsvensk domare.

Under fredagen har två av de anhållna personerna begärts häktade. Fotbollskanalen rapporterade tidigare att en av de som begärs häktade är elitdomaren, vilket även Sportbladets uppgifter bekräftar.

Personen begärs häktad för flera fall av grovt bedrägeri. Brottsmisstankarna sträcker sig från sommaren 2017 och tros ha pågått fram till förra veckan.

Häktingsförhandlingarna kommer hållas i helgen.

Inte känts tryggt

Expressen har fått uppgifter på att andra domare ska ha tagit upp problemen kring den misstänkte med SvFF:s domarkomitté redan för ett par år sedan. Några domare ska inte ha velat åka på uppdrag tillsammans med den brottsmisstänkte eftersom de inte ska ha känt sig ”trygga” att döma tillsammans med honom.

Domarchef Stefan Johannesson säger däremot att detta inte är något de har vetat om sedan tidigare. Han hade tagit det på stort allvar om det hade kommit sådana anmälningar från andra i domarkåren.

– Jag kan inte ha en domare som ingen vill döma med, om det nu skulle vara så, och det skulle vi ha fått reda på – om inte annat via ryktesvägen, säger Johannesson till Expressen.

Stängs av som domare

I går kunde Sportbladet avslöja Svenska Fotbollförbundet stänger av två domare, varav en är den som nu begärts häktad. SvFF har ännu inte fattat något officiellt beslut, då utredningen fortfarande pågår.

– Vi har fått uppgifterna bekräftade. Vi avvaktar polisutredningen men han är självklart bortkopplad från alla förbundsuppdrag som domare, säger Johannesson.

För att ett formellt beslut ska kunna tas i det här fallet behöver SvFF avvakta en eventuellt fällande dom i domstol.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.