EM i fotboll 2021

”Då var inte Janne så jävla nöjd”

Friberg da Cruz om vadet bakom Jannes rygg

Av: 

Fredrik Andersson

FOTBOLL

Bobbie Friberg da Cruz försökte tunnla som sista man i IFK Norrköping.

Det gillade inte Janne Andersson.

– Givetvis förlorade vi den matchen, säger Friberg da Cruz.

Hur spelar man sig ur situationer?

Inte som Bobbie Friberg da Cruz. Det var Janne Andersson tydlig med på lördagens presskonferens.

– Att vi skulle stå och spela två mot två i eget straffområde och försöka spela oss ur… det hade Bobbie Friberg da Cruz, denna hjälte i Norrköping en gång i tiden, som personlig målsättning. Han spelade mittback och hade som mål att tunnla en forward i motståndarlaget under säsongen. Det tyckte inte jag var jättebra kan jag säga, säger Andersson.

När Sportbladet når Friberg da Cruz, som spelade i IFK Norrköping mellan 2011 och 2013 då Andersson var tränare för klubben, skrattar han till.

Han minns.

– Det är sjukt att han har mig i tankarna under en presskonferens på midsommardagen, men det får man väl ta, säger 39-åringen som avslutade spelarkarriären för ett par år sedan.

– Men jag hade gått ihop, lite halvfult, under bordet med NT tror jag det var. Vi gjorde ett litet reportage och då nämnde jag det, att de kommer få se en tunnel, en ganska stor en, under säsongen – och att det säkert skulle komma några fler. Vi gjorde ett litet vad kan man säga.

”Blev ett jävla upplägg”

Lyckades du med tunneln då?

– Svar nej. Jag försökte ganska tidigt på säsongen mot Häcken borta. Jag försökte tunnla Makondele (René) i straffområdet, träffade honom på smalbenet och så det blev det ett jävla upplägg, typ på straffpunkten, som han bara curlade in i bortre. Då kände jag: ”Nä, Friberg, vi lägger ner den här skiten”.

Janne Andersson fick reda på vadet först senare under säsongen.

– Han var inte så jävla nöjd. Och givetvis förlorade vi den matchen mot Häcken med 1–0 också. Då var han inte nöjd över att jag skulle börja trixa inne i straffområdet. Men när Makondele kom där tänkte jag: ”fasen, här är den, det här kommer bli så jävla vackert”. Det blev vackert, fast åt andra hållet.

Friberg da Cruz hade Andersson som tränare i tre säsonger – och han lyfter på hatten över valet att göra honom till förbundskapten.

– Han är fantastisk i en grupp, har lätt att få alla att följa med i hans sätt att tänka och spela fotboll. Och är det så att man ska ”deffa” tills man spyr för att klara 0–0 mot Spanien så får han med alla på det spåret. Han är ett klockrent val, det är väl ingen på förbundet som ångrar sig över det nu.

Väntar på Jannes samtal

Utöver att arbeta på en mediebyrå gör Friberg da Cruz i dag även en podd tillsammans med Tobias Hysén.

Den tidigare Peking-backen utesluter däremot inte att återvända till fotbollen.

– Jag vet inte hur länge jag har suttit och väntat på samtalet som players manager för landslaget nu. Kan Hamrén ta med Allbäck kan väl Janne ta med Friberg för att få en god stämning i truppen? Där är man ju fan så klockren. Behöver han en players manager vet han vem han ska ringa.

Sverige-Ukraina: Allt inför åttondelsfinalen

Bobbie Friberg da Cruz i Norrköping.

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Frändén: Ska landslaget gå före i vaccinkön? Frågan är problematisk

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Fotbolls-EM

Herrlandslaget i fotboll

Fotboll