Håkan Ericson (fotbollstränare)

Håkan Ericson om Blågult: ”Det är imponerande”

U21-guldtränaren om framtiden och Indien-jobbet: ”Dörren är inte alls stängd”

Av: 

Ibraheem Alsalman

FOTBOLL

Håkan Ericson var bland de 400 personer som hade chansen att ta över Indiens landslag.

Men till slut valde landet en annan tränare.

– Det stod mellan mig och Igor Stimac och efter en lång process valde de honom istället, säger Ericson.

Håkan Ericson, 58, har varit utan tränarjobb i två år. I dag jobbar han inom näringslivet och åker runt för att föreläsa om ledarskap.

I somras var han nära att ta över Indiens landslag – men indiska fotbollförbundet valde att satsa på Igor Stimac istället.

– Igor hade väldigt bra meriter som spelare och tränare, han hade varit i Iran och några andra klubbar. Det var en lång och utdragen process och jag tror det var runt 400 personer som hade anmält sitt intresse till jobbet. I slutändan valde de honom. Det var kul och lärorikt, något jag tar med mig, säger Håkan Ericson till Sportbladet.

”Dörren inte stängd”

Har du andra tränarjobb på gång nu?

– Det blir bara fel om jag ska sitta och kommentera andras intresse för mig. Men för att jag ska ta mig an något nytt så gäller det att det är rätt timing och rätt projekt, så den dörren är inte alls stängd, det vill jag säga. I övrigt vill jag inte kommentera något.

U21-guldtränaren säger att han följer all möjlig fotboll, från IFK Norrköping och landslaget till Champions League.

Håkan Ericson ledde Sverige till guld i U21-EM 2015.

2015:s guld i U21-EM var också startskottet för flera spelares internationella karriärer. I dag är flera av dem också givna i Janne Anderssons trupp, som exempelvis Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson, Kristoffer Olsson och John Guidetti.

”Viktigt med bärande spelare”

– Det är många spelare som levererar, men jag måste säga att alla är väldigt bra killar också. Kristoffer ( Olsson) hade det jobbigt i Danmark och i början i AIK. Sen började han spela upp sig och se på honom nu. Victor fick knappt spela något i Benfica innan han åkte med oss till EM. Han hade det också tufft i början i Manchester United. Jag kan tycka att några spelare har fått lite oförtjänt mycket kritik. Ludde (Augustinsson) gör det fantastiskt bra, tyvärr är han skadad just nu men ändå. Det är viktigt att ha bärande nyckelspelare. Landslaget kommer ha nytta av dem i många år framöver, säger Ericsson och lyfter specifikt en mittfältsmotor:

– Kristoffer Olsson har varit en viktig pusselbit i Jannes landslag, han är otrolig duktig med bollen och skapar ytor för sig själv och för sina medspelare. Det är jättekul att se.

Vad tycker du om landslaget 2019?

– Det är bra att de tar sig till mästerskap. Jag tycker att det är imponerade att de har utvecklat sitt anfallsspel från VM, det märks tydligt. De har också fått in nya spelare, vilket är viktigt, säger Håkan Ericson.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Stryktipset: Läs expertens allra bästa tips inför lördagens matcher här.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets profiler: Här är våra svenska trupper till fotbolls-EM

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Håkan Ericson (fotbollstränare)

Herrlandslaget i fotboll

Fotboll

Victor Nilsson Lindelöf

Kristoffer Olsson

Janne Andersson