Nyholm imponerade i första starten: ”Jag klarade det”

Publicerad:

FOTBOLL

Två och ett halvt år efter skadan startade Jesper Nyholm, 26, en allsvensk fotbollsmatch igen.

Och gjorde det med bravur.

– När jag var på planen, domaren blåste och jag kollade upp på tavlan och såg 96 minuter. Då kände jag: “Jag klarade det”, säger mittbacken.

Den 13 mars 2018 bröt Jesper Nyholm, då i en AIK-tröja, benet i en duell med Örebros Michael Omoh.

Det var en skada som bedömdes som karriäravslutande.

Men Jesper Nyholm trotsade alla odds.

I början av juli, nu i en Djurgårdströja, byttes han in borta mot Helsingborg och fick spela allsvenskt för första gången på över två år.

Denna onsdag, på Tele2 arena, var det dags för nästa milstolpe.

Första starten.

Och Jesper Nyholm levererade.

– I mitt tycke bäst på planen och gjorde en jättebra insats, säger tränare Thomas Lagerlöf om mittbackens insats i 0–0-matchen mot Östersund, där Nyholm spelade 90 minuter plus tillägg.

”Tolle” hyllade dig som bäst på planen...

– Det gick bra i första. Sista blir vi för öppna. Det vi måste göra som lag är att vara mer kompakta. Sista 20 får vi inte ge det någon chans alls, säger Nyholm själv i den mixade zonen efter matchen.

”Det gick”

Även om han var besviken på en utebliven seger efter slutsignalen så var han förståeligt nog också lättad och glad över att det, trots Östersunds kontringsmöjligheter, blev en nolla bakåt.

– Jag är inte jätteglad att vi inte vinner. Men jag är väldigt glad att vi inte släpper in ett mål. Om man läcker där har man något helt annat att jobba med. Nu har vi ändå något bra att jobba för. Hitta en hunger tillsammans, säger försvararen, som även gladdes åt att det faktiskt höll att spela igen.

– Det var som att knäppa läkaren på nosen. Det gick.

Det var heller inte tal om någon rädsla att gå in i närkamper eller en osäkerhet efter den långa frånvaron (även om han medgav att konditionen började tryta något runt minut 70–75).

– Det försvann första träningen i AIK. Jag satsade på en närkamp. Jag gick in med benet, det kändes bra och då var det bara att köra. Många sade att man kommer vara lite rädd först och att det släpper... Men äsch. Vad är det värsta som kan hända?

Otäcka skadan 2018.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Otäcka skadan 2018.

”Fantastiskt kul att se honom”

Någon som var oerhört imponerad av Nyholms startdebut i Djurgården var i alla fall hans backkollega.

– Fantastisk. Fantastiskt kul att se en människa som slitit så mycket och så länge och varit så illa ute komma in och vara briljant från första minuten, säger Jacob Une Larsson, som gjorde sin hundrade Djurgårdsmatch.

Samspelet verkade ju fungera bra också. Eller ni kanske tränat en del tillsammans?

– Ja. Men sen är det en annan grej på match. Det funkade riktigt bra. Nästan lite överraskande bra med tanke på att det var första matchen i hop.

Laddar Matchöversikt
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.