LIVE: Följ Sverige–Spanien i EM-kvalet

Marcus Leifby rapporterar direkt från kvaldramat

Spanien är inte helt EM-klara, och Sverige har två lag som flåsar i nacken.

Följ kvaldramatiken på Friends Arena här.

Marcus Leifby rapporterar direkt från 20.45.

Skriv inlägg
 • Marcus Leifby

  SVERIGE-SPANIEN 1-1 

  Vi var på väg mot ett under par på Valderrama, på vippen att cykla hem Spanien runt på en gammal treväxlad Crescent, vi var på väg att göra en av de bästa landskamperna sedan Orvar Bergmark debuterade 1951... men det blir BARA 1-1 efter att Sverige haft ledningen länge och väl, men där Spanien kvitterat med minuten kvar på en skithörna. 

  Just nu känner man sig som en galicisk bonde som åkt in till stan för att lämna ett fat vin, men glömt vinet hemma på gården. 

  Jordi Arrese! 

  Nya tag och i november möter vi det alltid lika härliga Rumänien i en avgörande landskamp i Bukarest, det är inte så dumt ändå. Vi kommer ganska långt på ett kryss där. Och skulle det gå åt pipan där kan vi alltid ta vägen via Nations League, Maastrichtfördraget eller Viking Lotto. 

  1-1 mot Spanien.

  Surt men rättvist?

  Rättvist.

  Kristoffer Olsson var bra, Sebastian Larsson pinnade på, Robin Olsen visade att han håller för Cagliari och Marcus Berg gjorde mål i öppet mål från mållinjen.

  Det finns saker att ta med sig och vi gratulerar Spanien. Ett fotbolls-EM utan Spanien är som ett fotbolls-EM utan Staffan Lindeborg. Ovärdigt. 

  Men glöm inte. 

  Johann Mühlegg var spanjor, Staffan Lindeborg var det inte.

  Vi hörs igen i november när kvalet ska stängas och Sverige ska möta Rumänien borta. 

  Matchen sänds som vanligt i TV4 och i Radio Luxemburg på våglängden 208 meter. 

  Vi hörs!

  /Leifby

 • Michael Wagner

  Rumänien-Norge 1-1

  SLUT!

 • Marcus Leifby

  Fasen. 

 • Marcus Leifby

  Pffyyyyyyyyy! Sluuuuuuut! Sverige och Spanien spelar 1-1, Spanien är klara för EM, Sverige får spela vidare ett tag till. Spanien kvitterar med minuten kvar. Surt sa räven, surt som röven. 

 • Michael Wagner

  Rumänien-Norge 1-1

  90+2) Inhopparen Alexander Sörloth nickar in kvitteringen efter ett inlägg från höger! Håller EM-drömmen vid liv för Norge.

  Oj, oj, oj!

Tre omgångar återstår av EM-kvalet.

I kväll möter Sverige Spanien i en rysare på Friends arena.

Här är matcherna som återstår i EM-kvalet:

15 oktober:

 • Sverige–Spanien (20.45), Färöarna–Malta (20.45), Rumänien–Norge (20.45).

15 november:

 • Rumänien–Sverige (20.45), Norge–Färöarna (20.45), Spanien–Malta (20.45).

18 november:

 • Sverige–Färöarna (20.45), Malta–Norge (20.45), Spanien–Rumänien (20.45).

Har en andra chans med Nations League

Detta är förutsättningarna för att Sverige ska ta sig till fotobolls-EM 2020:

Just nu har Sverige, tvåa bakom Spanien, en EM-plats i egna händer (tre segrar av tre och det är klart) med 14 inspelade poäng på sju matcher. Grupptrean Rumänien skuggar på 13, Norge därefter på 10.

Vid ett läge att två lag hamnar på samma poäng så är det inbördes möten som räknas före total målskillnad.

Där har Sverige en fördel mot Norge i och med fler gjorda bortamål inbördes (1–1 hemma och 3–3 borta). Med andra ord räcker totalt fem eller fler inspelade poäng i de tre avslutande matcherna för Sverige för att hålla Norge bakom sig.

Mot Rumänien har Sverige en 2–1-seger hemma. Där skulle allt utom förlust med två mål eller fler (alternativt 0–1 eller 1–2) ge Sverige positivt track record inbördes mot rumänerna. Även om man bortser från inbördes möten blir dock matchen mot Rumänien en nyckelmatch – för samtliga tre lag som slåss om andraplatsen bakom Spanien (som vi väl ändå kan förutsätta lyckas ordna gruppsegern till slut).

Om Sverige skulle misslyckas att ta en av två direktplatser från gruppen så finns ju alltid Nations League-playoffspelet i vår att hoppas på, dit Sverige är kvalificerat genom sin gruppseger i den nya turneringen förra året. Detsamma gäller för Norge.

Tips: Se expertens bästa tips inför Stryktipset lördag här.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.