Erkan Zengin

Toppagenten vill sätta Zengin i personlig konkurs

Av: 

Mattias Karlsson

Michael Wagner

FOTBOLL

Ett jättebråk har uppstått mellan den tidigare landslagsstjärnan Erkan Zengin, 34, och spelaragenten Patrick Mörk.

Enligt fotbollförbundets skiljenämnd är mittfältaren skyldig Mörk 2,8 miljoner kronor – en summa som Zengin har vägrat att betala.

Stjärnagenten vill nu att tingsrätten försätter Erkan Zengin i personlig konkurs.

Det var den 9 april 2018 som Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd meddelade domen att Erkan Zengin är skyldig Patrick Mörk 2,8 miljoner kronor.

När betalningen uteblev kunde kronofogden driva in 40.069 kronor, utöver det har Erkan Zengin gjort sig av med alla utmätbara tillgångar och resten av skulden är obetald.

2009 inledde Erkan Zengin och spelaragenten Patrick Mörk ett samarbete.

Patrick Mörk företrädde Erkan Zengin och fick rättmätig ersättning för övergångarna från Hammarby till Besiktas och från Besiktas till Eskisehirspor.

I ett nytt avtal mellan parterna som gällde från den 24 april 2014 och två år framåt hade Patrick Mörk rätt till sju procent av grundbruttolönen inklusive sign on-bonus.

Hösten 2014 uppstod en konflikt mellan Erkan Zengin och Eskisehirspor på grund av utebliven lön under flera månader.

Erkan Zengin.

Lön på 47 miljoner

Den 21 januari 2015 skrev Erkan Zengin ett treårskontrakt med Trabzonspor där den totala bruttolönen var 47,1 miljoner kronor.

Kontraktet med Trabzonspor upphörde den 11 augusti 2016, han skulle då ha erhållit totalt 33,1 miljoner kronor i bruttolön.

Den 12 augusti 2016 skrev Erkan Zengin ett nytt kontrakt med Eskisehirspor, Patrick Mörk deltog inte vid den kontraktsskrivningen.

Det är för pengarna från Trabzonspor som Patrick Mörk inte har erhållit någon ersättning från Erkan Zengin.

I yttrandet till skiljenämnden hävdade Erkan Zengin att parternas avtal hävdes muntligt vid ett möte mellan hans pappa Yilmaz Zengin och Patrick Mörk under andra hälften av november 2014 i Botkyrka, Erkan Zengin ansåg att Patrick Mörk inte var inblandad i övergången till Trabzonspor och att nettolönen för tiden där var på 15,1 miljoner kronor.

Skiljenämnden skrev i sin dom: ”Skiljenämnden förpliktar Erkan Zengin att till Global Soccer Management Sweden AB betala EUR 245.130,45 jämte ränta därpå enligt 6 § räntelagen från den 29 februari 2016 till dess betalning sker.”

Skänkt tillgångar

Enligt gåvobrev inkommet till Södertörns tingsrätt den 20 februari 2018 har Erkan Zengin överlåtit en fastighet med postadress i Norsborg till närstående.

Förhandling i Södertörns tingsrätt angående konkursmålet var satt till den 25 september, men ställdes in på grund av att Erkan Zengin inte kunnat bli delgiven.

Således har Erkan Zengin inte något officiellt ombud i målet ännu.

Tingsrätten har sökt honom utan att få tag i honom, nästa steg är att testa nå honom via den svenska ambassaden i Ankara i Turkiet.

Sportbladet har också sökt Erkan Zengin utan något resultat och fortsätter att söka honom.

Däremot har Sportbladet varit i kontakt med Patrick Mörck.

– Jag vill inte kommentera ärendet alls. Jag har inga kommentarer, säger Patrick Mörk.

Något nytt datum för förhandling i tingsrätten angående konkursen har heller inte kunnat sättas.

Spelade i söndags

Erkan Zengin är född i Turkiet men flyttade i den tidiga barndomen till Sverige. Under 2018 hade han ett kontrakt på fem månader med Hammarby i allsvenskan och spelade tre matcher, i augusti 2018 gick han till Karagümrük i turkiska tredjeligan.

Med 15 mål förra säsongen var Erkan Zengin med och förde upp Istanbul-klubben i andraligan, så sent som i söndags spelade han match.

Han har spelat 21 A-landskamper (tre mål) och 13 U21-landskamper (två mål) för Sverige.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Erkan Zengin

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Erkan Zengin

Patrick Mörk

Turkiska fotbollsligan

Hammarby IF Fotboll