Svensk 11-åring hyllas av United

Hermans brev nådde hela vägen fram

avAndreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Herman Istad, 11, skickade ett stöttande brev till Manchester United-spelaren Fred.

Nu uppmärksammas den svenske pojkens fina gest – av Uniteds stjärnor.

– Otroligt häftigt, säger hans mamma Anne.

I helgens Manchester-derby mellan United och City blev Uniteds brasilianske mittfältare Fred rasistiskt påhoppad av motståndarfans.

Hemma i tv-soffan i Hamburgsund satt svenske United-fanatikern Herman, 11, och kände avsky.

– Herman blev väldigt påverkad av det här. Det hängde kvar i flera dagar och när han kom hem från skolan i tisdags såg han helt knäckt ut. Han var uppriktigt ledsen över det som hände Fred, berättar hans mamma Anne.

”Väldigt kul”

Så Herman satte sig ner och skrev ett brev till Uniteds brasse. Ett brev som nu nått hela vägen fram till huvudpersonen själv och som uppmärksammats av flera andra United-spelare.

– Det är svårt att få fram brev till en storklubb som United – de får väl fler än jultomten! – så jag kontaktade Uniteds skandinaviska supporterklubb och bad om hjälp. Väldigt kul att det kom hela vägen fram, säger Anne.

Herman är lite gladare i dag?

– Han har varit på julbord med fotbollslaget och inte kommit hem än, så jag har inte hunnit träffa honom, men jag är övertygad om att han är väldigt glad just nu. Herman är ett extremt stort United-fan. Hela hans rum är tapetserat med United-bilder, säger Anne.

Foto: Privat
Herman på rummet med sina United-affischer

”Inte helt normalt”

I brevet skriver Herman:

”Rasism hör inte hemma i fotbollen. Rasister är bara avundsjuka och fega”.

Det är en väluppfostrad liten pojke ni har, Anne?

– Haha, ja. Jag vet inte om det här är helt normalt för en elvaåring. Men vi har sådana värderingar i familjen och självklart påverkar vi honom lite. Men brevet skrev han faktiskt helt själv. Jag har inte ens gått in och rättat någonting. Och det kom direkt från hjärtat. Herman ville visa att detta inte är okej, att vuxna människor måste kunna bete sig, säger mamma Anne.

Hermans brev till Fred

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM