”Hade aldrig vågat om inte Lena vågat innan”

Publicerad 2020-06-14

Petra Svensson kommenterar allsvenska premiären.

Petra Svensson är anonym för de flesta.

Nu kliver hon rakt in i premiärmatchen som den första kvinnliga tv-kommentatorn i allsvenskan någonsin.

– Jag kan tycka att det är viktigt att poängtera. Tänk att det är 2020 och att vi har fått vänta tills nu, säger hon.

Följ ämnen

Vi når Petra Svensson mitt under de sista förberedelserna inför premiärmatchen, Sirius–Djurgården, som hon ska kommentera tillsammans med experten Jon Persson i Kanal 5 och Dplay under söndagen.

En hellugn känsla varvas med en pirrig.

– På ett sätt hade jag gärna velat se någon annan först. Jag är så ovan vid en så pass stor produktion. Samtidigt är det skönt att bara riva av plåstret och få det gjort, säger hon.

Svensson kom till Radiosporten som 21-åring och blev under sina sex år där en välkänd röst för radiolyssnarna. Hon har bland annat bevakat två OS och landslagen i såväl fotboll som ishockey.

Omställningen från radio till tv gick över förväntan under de försäsongsmatcher hon hann göra. Nya Discoverykollegan Tommy Åström, med gedigen radiobakgrund, har varit ett viktigt bollplank.

– Jag som person är ganska lugn och jag kan känna en oro att det lugnet kan få mig att låta tråkig. Vi har pratat mycket om att våga. Blir det ett lovande anfall så våga ta i. Jag vet ju att jag kan göra ett målvrål om det krävs, det har jag liksom gjort. Det handlar om att bygga upp något sorts självförtroende kring det hela.

Sirius–Djurgården blir Petra Svenssons första match som allsvensk TV-kommentator.

Viktigast att själv vara nöjd

Petra Svensson berättar att hon hållit sig ganska anonym under åren och att hon inte riktigt vet hur klivet in i tv kommer att påverka det. Men hon känner sig väl rustad mot alla som kommer att tycka och tänka kring hennes debutsäsong som allsvensk tv-kommentator.

– Det viktigaste för mig är att jag själv ska känna mig nöjd över det jag gör. När man själv inte känner sig nöjd eller när man vet att man gjort en dålig match blir det klart extra jobbigt att höra folk säga att ’hon är dålig’. Men jag ligger ganska lågt på sociala medier. Folk tänker inte riktigt hela vägen innan man skriver saker där och jag har inget intresse att ta del av det. Jag kommer nog mest utgå från mig själv och när jag tycker att jag gjort det bra.

Så du kommer inte hänga på Twitter och kolla efter recensioner?

– Haha, nej just Twitter kommer jag hålla mig ifrån faktiskt. Det känns mest som att folk som inte har något snällt att säga skriver där.

Petra Svensson under en SDHL-match 2019 då hon jobbade på Radiosporten.

28-åringen blir den här säsongen den första ordinarie kvinnliga tv-kommentatorn i allsvenskan i fotboll. Hon är väl medveten om det även om hon inte reflekterat över det så mycket.

– Jag är ändå uppväxt med kvinnliga sportjournalister som synts i tv kring fotbollsmatcher och så där. Även om ingen av dem haft den rollen som jag kommer ha. Samtidigt kan tycka att det är viktigt att poängtera. Tänk att det är 2020 och att vi har fått vänta tills nu.

Är det märkligt tycker du?

– Ja, jag kan ju känna att jag aldrig hade vågat ta det här steget om inte Lena Sundqvist (första kvinnliga tv-kommentatorn i SHL reds anm.) vågat innan mig.

Lena Sundqvist – en förebild för många.

Hoppas vara en förebild

Tror du att du kan bli samma förebild för någon annan som hon var för dig?

– Ja, det hoppas jag ju. Att fler känner att det vill jag göra och kan göra framför allt. Jag tror att det är många som kan men men kanske inte vågar.

Vad hos dig gör att du vågar, förutom att Lena vågade före?

– När jag började på Radiosporten var det så himla självklart att alla skulle göra allt. Jag drömde väl aldrig om att kommentera matcher när jag växte upp och ville bli sportjournalist utan tänkte att jag kan stå efter matcher och göra intervjuer, vilket jag tycker är jättekul. Det var först när jag började på Radiosporten och fick åka ut på matcher och själv referera som jag kände att det här är ju kul. Och jag kände att kan jag göra det i radio kan jag väl göra det i tv också.

Du säger själv att du hållit dig anonym. Kan du beskriva för tittarna som inte har koll på dig – vem är du?

– En lugn person. Jag är nog en tänkare, lite av en övervakare. Tar inte så mycket plats men tar in väldigt mycket av vad som händer i olika situationer. Så jag är ingen som tar för mig av rampljuset om man säger så.