Nödlarmet: ”60 klubbar kan försvinna”

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Sunderland (bilden), Bolton och Ipswich är några exempel på klassiska lag som numera huserar i hårt drabbade League One.
Foto: Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Sunderland (bilden), Bolton och Ipswich är några exempel på klassiska lag som numera huserar i hårt drabbade League One.

Fler gröna ljus för både Premier League och Championship – men kris i de lägre proffsligorna.

Här är dagens engelska fotbollsrubriker.

DAGENS SNACKIS

Premier League och Championship har fått ytterligare grönt ljus från regeringen. Därmed kliver man nu in i fas två av den utformade coronaplanen. Det innebär bland annat att närkontakt är tillåtet bland spelarna, ett nödvändigt ont om säsongen ska spelas färdigt.

Särskilt Championship har fått nytt hopp. Endast två av 1 014 testades positivt för viruset, båda fallen i Hull, vilket innebär att även den ligan ser ut att kunna avgöras på sportsliga grunder. I veckan kommer det hållas nya möten för att spika förberedelserna inför återstarterna.

Enligt Daily Mail är neutrala planer återigen på agendan. De flesta klubbar har varit starkt kritiska till detta förslag och skulle det ske en omröstning är det högst troligt att det blir ett rungande nej.

DAGENS NÖDLÄGE

Huddersfields ägare Phil Hodgkinson varnar för att 50–60 klubbar i divisionerna under riskerar att försvinna på grund av den rådande krisen. ”Om vi inte når en överenskommelse kommer det inte finnas någon fotbollspyramid kvar”, säger Hodgkinson till BBC. ”Om ingen hjälper dessa att betala sina räkningar är risken stor att 50 eller 60 klubbar upphör att existera. Ja, så många”.

Manchester United har försökt dra sitt strå till stacken genom att avstå från pengar för sina utlånade spelare. Premier League-klubben ska ha meddelat Hearts (som lånar Joel Pereira), Bolton (Ethan Hamilton) och Burton (Kieran O’Hara) att man inte kommer kräva den kompensation som man egentligen har rätt till.

Foto: PAUL THOMAS / TT NYHETSBYRÅN
Rick Parry, ordförande för engelska ligaorganisationen och med ansvar från Premier league ner till League Two.

DAGENS NEWCASTLE

Övertagandet av Newcastle står fortfarande och stampar men skulle köpet gå igenom kan Rafael Benitez återvända, menar The Telegraph. Faktum är att tränaren redan ska ha pekat ut två spelare som han i så fall vill att de saudiska ägarna ska köpa. Dels John Stones, som har haft det tufft i Manchester City, samt Chelseas Ross Barkley. Benitez tillbringade tre år i klubben innan han lämnade i somras, till stor del på grund av Mike Ashley.

DAGENS STARKASTE

Evertons Michael Keane öppnar upp sig för BBC om den svåra perioden efter övergången från Burnley 2017. Skador och dålig form bidrog till att han ”nådde botten”, som han själv uttrycker det. ”Jag ville inte gå ut, ville inte träffa någon”, säger Keane. ”Jag höll det inom mig under lång tid men till slut överväldigade det mig. Det hjälpte att prata med familj och vänner och jag tog även hjälp av en sportpsykolog”.

DAGENS SILLY

Mikel Arteta ”drömmer om att värva Philippe Coutinho” menar Le10 Sport. Tidigare har brassen, utlånad från Barcelona till Bayern München, främst kopplats ihop med Chelsea. Nu ska alltså även lokalkonkurrenten visa intresse.

Samtidigt sägs det att Arsenal är sugna på att göra ännu en William Saliba-värvning. Denna gång genom att plocka in hans lagkamrat i St Etienne, Wesley Forfana. Tanken är att dessa två skulle bli ett framtida mittbackspar.

Publicerad: