Protestaktionerna under Stockholmsderbyt

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

De tio första minuterna i Stockholmsderbyt spelades under tystnad.

Aktionen var en protest mot polisens nya strategi i samband med allsvenska matcher.

”Detta är en överenskommelse mellan samtliga supportergrupper på båda sidorna” skriver AIK-supportrar.

Polisens nya arbetssätt under allsvenska matcher har skapat stor debatt, inte minst i supporterled.

Den så kallade ”villkorstrappan” innebär bland annat ett krafttag mot bengaler vilket har resulterat i diverse förbud av exempelvis OH-flaggor (stora tygsjok). Dessutom har polisen flaggat för att tifon kan komma att förbjudas helt.

På grund av detta valde supportergrupperingar från både AIK och Hammarby att inleda söndagens derby på Friends arena under tystnad.

”Frågan mycket större”

Via flygblad informerades åskådarna om protestaktionen.

”Båda klackarna kommer att vara tysta i matchens inledande tio minuter för att uppmärksamma de åtgärder som polisen vill införa och den skada dessa innebär för svensk fotboll” skriver AIK:s supportergrupper Allmänna Supporterklubben, Black Army, Smokinglirarna, Sol Invictus och Ultras Nord.

”Polisens upptrappade krig mot fotbollsläktarna drabbar oss alla och det handlar inte bara om att ’stoppa bengalerna’ utan frågan är så väldigt mycket större än så.”

Spelarna bar tröjor

Även AIK- och Hammarby-spelarna tog tydlig ställning för supportrarna genom t-shirts. Hemmalaget bar svarta tröjor med texten ”Spelare - Supportrar - AIK - Er sak är vår sak” och Hammarby vita med orden ”Supportrarna får sporten att leva”.

I samband med avspark vecklades otaliga banderoller ut med snarlika budskap, att polisens hantering av svensk fotboll har spårat ur. De fåtalet åskådare som trotsade tystnadslöftet hyssjades snabbt.

1 av 5 | Foto: Robin Lorentz Allard
Flygblad från derbyt mellan AIK och Hammarby.
Flygblad från derbyt mellan AIK och Hammarby.

LÄS VIDARE

Laddar Matchöversikt
Publicerad: