Svenska stjärnans VAR-hyllning: ”Bra få bort sån skit”

avPetra Thorén

BÅSTAD-RENNES. Hedvig Lindahl välkomnar VAR.

Målvakten tror att hjälpmedlet kan rensa bort fula aktioner i straffområdet.

– Det är bra om vi kan få bort sånt skit, säger hon.

För första gången i ett fotbollsmästerskap för damer används videogranskning.

Redan under de första matcherna i mästerskapet har VAR använts vid flera avgörande domslut. Snart går Sverige in i turneringen och flera av spelarna tycker att det är positivt med VAR, ett ämne som diskuterades i Båstad inför turneringen.

– Jag tycker det är ett bra initiativ. Det är en utveckling av fotbollen. Det känns som att det blir mer rättvist. Nu kan man gå in och kolla om det var mål eller inte, man kan se om det är straff eller inte, även om det kan vara en bedömningsfråga, säger högerbacken Hanna Glas.

– Nu syns det direkt om domarna inte är bra, med den tv som sänds. Jag tycker det är bra med VAR. Det är viktigt att domarna följer med i utvecklingen, menar mittbacken Linda Sembrant.

”Blir så jävla förbannad”

Målvakten Hedvig Lindahl ser en annan fördel med granskningen. Det handlar om att främja rent spel och stävja onödiga efterslängar,

– Jag är för fair play. Jag blir så jävla förbannad om folk gör något fult. Och det gör folk verkligen. Det är bra om vi kan få bort sånt skit, säger hon och fortsätter:

– Jag blir så irriterade på spelare som är bra som ändå håller på så där.

Hon kan också se en utmaning med VAR-bedömningarna.

– Jag insåg att jag som målvakt kommer att hamna i en massa konstiga situationer, man måste spela klart situationen och vänta på VAR. Jag måste hantera att det inte känns bra i alla situationer. Det är likadant för backar och forwards, de måste ta fler sprintar än vanligt. Det kan vara tuffare för folk att spela, alltså fler konstiga situationer som kommer att bli känslomässigt svåra och fysiskt tuffare, säger hon.

VAR och nya regler i VM ställer höga krav på spelare och domare. De svenska spelarna är spända på utgången.

– Det är otroligt viktigt att domarna har en vissa nivå. Så har det inte alltid varit. Jag är inte orolig, men de måste vara tillräckligt bra. Vi har jobbat så mycket för de här matcherna och då förväntar man sig det från deras sida också, säger Sembrant.

18.00 tisdag 11 juni: Chile-Sverige direkt i TV 4.