Sena dramatiken i slutomgången – J-Södras tapp

avMakoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

Länge såg ett Smålandsderby ut att vänta i det allsvenska kvalet.

Men ett sent Brommapojkarna-mål skickade J-Södra ett hack nedåt i tabellen i sista sekund.

– Kanske det vidrigaste jag varit med om, säger J-Södra-tränaren Andreas Brännström till C More, efter att Brage passerat hans lag och får kvala mot Kalmar FF om en allsvensk biljett.

I och med att Varberg gjorde sitt i sin match mot redan uppflyttningsklara Mjällby så var det en kvalplats som stod på spel för Jönköpings Södra och Brage.

Båda lagen låg på 51 poäng inför avgörandet, där J-Södra hade målskillnadsfördelen.

Så när Edin Hamidovics och Daryl Smylies mål vände och gav Jönköping ledningen hemma mot Brommapojkarna så såg det ett tag ut som att ett Smålandsderby mot Kalmar FF väntade för J-Södra.

– Vi gör match av det och vänder den ganska snabbt. Sitter ganska bra där med en sekund kvar av säsongen, säger tränare Andreas Brännström till C More.

Foto: BILDBYRÅN

”Herregud...”

Ja, det var ju den där sekunden.

I den sjätte övertidsminuten dök Oskar Fallenius upp, plötsligt fri, och hittade en osannolik BP-kvittering på Stadsparksvallen.

Den allsvenska kvalplatsen? Den slets därmed ur händerna på J-Södra.

– Herregud... säger tränare Brännström när han får se Fallenius sena mål i repris.

– Det ska det ju inte (få hända). Men nu är det som det är. Den är tung och den är onödig. Kanske det vidrigaste jag varit med om, fortsätter Brännström, samtidigt som hans spelare sitter ute på gräset med tomma blickar.

– Jag känner mest sorg för alla som kom hit. Var ett jäkla tryck på publiken. Spelarna gjorde också ett jäkla jobb och så får de de här i ansiktet... Vi får må jävligt dåligt i en vecka.

Vann med en man mindre

I Brage har man samtidigt ingen anledning att må dåligt, då man i den sista omgången lyckades knipa kvalplatsen. Detta tack vare att Borlängelaget vann, må så vara inte helt övertygande, vann sin match mot Västerås med 2–1. Detta efter att i närmare 30 minuter ha fått spela med en man mindre efter att ha fått en spelare utvisad. Men Kristian Andersen och Christian Kouakous mål från den första halvleken räckte för att Borlängegänget skulle ta över kvalplatsen före J-Södra.

Kvalet mot Kalmar FF avgörs med ett dubbelmöte, som spelas den 6 november (i Borlänge) och den 10 november (i Kalmar). Vinnaren i dubbelmötet spelar i allsvenskan 2020.

För BP blir det dock varken allsvenskt eller superettanspel nästa säsong. Den sena kvitteringen räckte inte för att rädda Stockholmslaget, som gör Syrianska sällskap ned i division 1 nästa säsong. IK Frej och Öster får kvala för att hålla sig kvar i andradivisionen.

Laddar Tabell
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM