”Det gör ont i Åtvid-hjärtat”

Klubblegendarerna om ÅFF:s ras och misstankarna

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

Det finns misstankar om matchfixning i Åtvidabergs FF.

Det väcker bestörtning hos klubbens legendarer.

– Det gör ont i Åtvid-hjärtat, säger Ralf Edström.

Resultatet av Sportbladets granskning av Åtvidabergs FF väcker mycket känslor i den lilla bruksorten och inte minst hos klubbens gamla legendarer.

– Det är fruktansvärt om det hänt sådana här saker som matchfixning. Det känns mycket obehagligt. En sån gammal underbar förening som gjort så mycket fint för fotbollen och ”bruket”... Har det hänt sådana här grejer blir man förtvivlad, säger Ralf Edström, storstjärna under guldåren i början av 1970-talet.

– Det är oroväckande läsning. Vad som än är sant är det så olika åsikter om hur man jobbat att det visar på den oro som varit i klubben. Det har varit en stor omsättning på ledare och stor omsättning på tränare. Det finns ingen stark man eller kvinna i ledningen. Pengar har styrt allt och man har tappat kompassen. Ingen verkar säker på sin sak eller våga säga hur det har varit, säger gamle stormålvakten Thomas Wernerson, som fostrades till elitspelare i föreningen.

Ralf Edström.
Foto: Anders Deros
Ralf Edström.

”Otroligt starkt hjärta för klubben”

En annan storspelare från 1970-talet är Conny Torstensson. De senaste åren har han sett fem–tio hemmamatcher per säsong men aldrig misstänkt något fuffens på plan.

– Det har inte funnits i tankarna över huvud taget, säger han.

Om misstankarna om matchfixning säger han:

– Det är tråkigt såklart. Om det skulle vara så att man hittar någonting vore det oerhört skönt att man kan lokalisera det till de personer som har gjort det.

Torstensson är barndomsvän med Göran E Karlsson och visste att Karlsson skänker mycket pengar till klubben.

– Göran har ett otroligt starkt hjärta för klubben och orten. Jag har svårt att tänka att mig att Göran är inblandad i något på något sätt.

Foto: BILDBYRÅN
Thomas Wernerson.

”Blir gråtfärdig”

Edström har hållit kontakten med gamla lagkamrater som Lars-Göran ”Knalin” Andersson och dagens sportchef Mats ”Tott” Karlsson.

Hade du hört något om detta?

– Inte ett jävla dugg. Inte någonting.

Vad säger du om det sportsliga raset genom seriesystemet?

– Man blir nästan gråtfärdig då också. Senast jag var och såg dem var i Lindome. Då vann de och jag var inne i omklädningsrummet och sjöng med laget. Jag har och också varit i Åtvid och sett på matcher.

Foto: BILDBYRÅN
Thomas Wernerson och Conny Torstensson i Åtvidaberg 1980.

”Klart det går åt helvete då”

De gamla stjärnor som Sportbladet pratar med menar att ÅFF ska sikta på att bli en stabil superettanklubb, likt Degerfors, snarare än att drömma om allsvenskan igen.

– Det är nästan nödvändigt att börja klättra uppåt direkt. För kommer det upp ett Linköpingslag så blir det tuff konkurrens om sponsorer. Men det är jävligt tungt. Det är en lång väg att vandra, speciellt om det finns sådana här tråkigheter. Det gör ont i ett Åtvid-hjärta att se, säger Edström.

Wernerson:

– Det krävs någon stark person med engagemang och det ska inte vara knutet till att den personen sitter på pengarna också. Är sponsorer inne så här så är det klart att det går åt helvete. Det vet vi som varit inne i fotbollen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.