Karl-Erik Nilsson om ÖFK-härvan: ”Sådant man måste leva med”

avMichael Wagner, Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Vad händer om Östersunds FK inte får en enda krona från 15-miljonersavtalet?

Ingenting.

– Det är sådana här saker man måste leva med när det har gått igenom instanserna, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson bryter nu tystnaden om Östersunds FK och frågetecknen kring det omstridda sponsoravtalet på drygt 15 miljoner kronor.

– Det är en olycklig situation om förutsättningarna har ändrats, men man kan inte göra något annat än att vara så noggrann som möjligt när besluten fattas, säger Nilsson.

Han tillägger:

– Med facit i hand så kan det bli på det här sättet.

Enligt Licensnämndens handlingar skulle pengarna betalats ut i november, december och januari. ÖFK:s vd Lennart Ivarsson har bekräftat för Sportbladet att pengar skulle komma i januari. Men fortfarande mot slutet av februari har inga pengar kommit.

”Det är bekymmersamt”

Tidigare idag uttalade sig Överklagandenämndens ordförande Martin Holmgren för Sportbladet. Enligt Holmgren var en viktig del av ÖFK:s resonemang att det fanns en skriftlig bekräftelse från det aktuella, utländska bolaget att de skulle betala 15 miljoner kronor.

– ÖFK redogjorde för att det fanns en bundenhet av ett avtal som gällde 15 miljoner kronor och att betalning skulle ske. Sedan står det inte i vårt beslut vilket bolag det är, poängterar Holmgren.

ÖFK har under helgen uttryckt sig på ett sätt på sin hemsida som tolkats som att det inte finns ett bindande avtal om 15 miljoner kronor.

– Det är bekymmersamt. Därför att den frågan var en av de viktiga komponenterna i vårt beslut. Vi gjorde en samlad bedömning och hänvisade bland annat till vad de sagt om sponsoravtalet. Det var en väsentlig del, säger Martin Holmgren.

Enligt Karl-Erik Nilsson blir enda konsekvensen från Svenska Fotbollförbundets sida att se över regelverket.

”Ser över regelverket”

– Förbundsstyrelsen ber förbundsmötet om mandat att göra en analys för att se över hela systemet kring vår licenshantering. Så att vi kan känna oss ännu tryggare i framtiden att rätt beslut fattas.

– Beslutet som har fattats kring Östersund, det har vunnit laga kraft. Östersund har licens för att spela i allsvenskan 2020, betonar Karl-Erik Nilsson.

Det finns inget styrelsen eller förbundsmötet kan göra när det nu framkommer nya fakta?

– Nej, Överklagandenämnden var sista instans. Nu har Östersund sin licens.

Utredningen av regelverket kan inte ändra på det?

– Får vi det mandatet vid förbundsmötet om en månad så kan vi ha framme förslag till ändringar vid representantskapsmötet i höst. Så det går relativt fort ändå. Alla inblandade är intresserade av det, säger Karl-Erik Nilsson.

”Gediget arbete”

De 15 miljoner kronor som överklagandenämnden uppfattade att Östersund var garanterade verkar uppenbarligen inte vara det, enligt pressmeddelandet från Östersund på deras egen hemsida. Vad känner du kring om SvFF kan ha blivit lurat?

– Är det så, så är det beklagligt. Men det är inget Överklagandenämnden eller någon annan kan hantera. Det beslutet har vunnit laga kraft.

– Överklagandenämnden gjorde ett gediget arbete. Deras beslut byggde på uppgifterna de hade då. Sedan kan man få andra uppgifter senare som man inte kan göra något åt.

Kan förbundsmötet agera mot Östersund om det visar sig att de kommit med oriktiga uppgifter?

– Nej, det är ingen förbundsmötesfråga, säger Karl-Erik Nilsson.

Till Dagens Nyheter säger ÖFK:s kommunikationschef Niclas Lidström:

– Det finns ett bindande avtal.

Han vill inte kommentera klubbens pressmeddelande mer än att det är en feltolkning att inget bindande avtal skulle finnas:

– Om de tror det, då har de inte läst (garanti)brevet, säger han till DN.

Närmast ska Östersunds FK:s revisor Jens Edlund gå igenom bolagets preliminära resultat- och balansräkning, bland annat angående hur de drygt 15 miljonerna bokförts.

ÖFK gör preliminärt ett minusresultat på minst 18 miljoner kronor för 2019. Om det egna kapitalet blir positivt eller negativt efter revisionen är i skrivande stund oklart. ÖFK vill just nu inte kommentera hur avtalet bokförts eller det egna kapitalets storlek.

11 mars är det sedan bolagsstämma, och dagen efter årsmöte för Östersunds medlemmar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM