Förslaget: Barn i Storbritannien får inte nicka på fotbollsträningar

Tar efter det Svenska fotbollsförbundet

avMartin Eriksson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Brittiska barn bör inte träna på att nicka fotbollar. En rekommendation som redan finns i svensk fotboll. Arkivbild.

De brittiska fotbollsförbunden har ändrat sina riktlinjer när det gäller nickar.

Barn under elva år bör inte nicka alls under träning.

– De rekommendationerna har vi sedan gammalt, säger den svenske landslagsläkaren Magnus Forssblad.

Forssblad säger att det i Svenska fotbollförbundets utbildningsprogram rekommenderas att barn under 13 år inte ska träna på nickar. Varken i Sverige eller i Storbritannien är det förbjudet att nicka i matcher.

– Tioåringar nickar inte, de får på sin höjd bollen på huvudet, säger Forssblad.

"Minimera risker"

Englands, Skottlands och Nordirlands fotbollsförbund kommer med sina nya rekommendationer efter att en skotsk studie visat att före detta fotbollsproffs hade 3,5 gånger högre risk att dö av demenssjukdomar än normalbefolkningen.

Trots att studien inte kan fastslå att det var nickarna som orsakade detta samband, har fotbollsförbunden beslutat om de nya riktlinjerna – "för att minimera alla potentiella risker", skriver man i ett uttalande.

Det pratades även om att förbjuda nickar för barn, i linje med det förbud som finns i USA. Där är det förbjudet att nicka bollen för barn till och med tio års ålder och begränsningar för dem mellan elva och 13 år.

”Svårt att dra slutsatser”

Forssblad, som är ordförande i Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté, anser inte att det går att jämföra barn med tidigare fotbollsproffs (födda 1900–1976).

– Det är möjligt att proffsen fick fler hjärnskakningar och att de inte behandlades på samma sätt som man gör i dag. Men samtidigt finns det säkert mycket annat i det materialet om de spelarna – det fanns exempelvis mer alkoholism i den gruppen (som är en riskfaktor för demens) – så det är svårt att dra slutsatser, säger han.

– Frågan är om barn får skador av nickar och det är tveksamt. Men man (forskare) har tittat lite på det och håller på att titta på det och det är möjligt att det dyker upp något. Så man ska rekommendera att inte träna nickar på träning tills man vuxit lite mer.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM