Sebastian Eriksson

Besviken Eriksson hoppas bli frikänd

Av: 

Henrik Lundgren

Foto: Henrik Lundgren

FOTBOLL

GÖTEBORG. Han stängdes av i en match efter kalabaliken i Falkenberg. 

Men Sebastian Eriksson menar att han är felaktigt anklagad.

Sportbladet satte sig ner med mittfältaren för ett snack om hans besvikelse på domarna, media och avstängningen.

– Blir jag avstängd för saker som jag inte gjort, då tar jag kampen. För framtiden och för alla andra spelare. Så här enkelt ska man inte kunna bli dömd, säger han. 

Det är stekhett på Kamratgården där IFK Göteborg just avslutat sitt första pass för dagen i den 30-gradiga värmen. Sebastian Eriksson håller humöret uppe, trots hettan, och trots att han inte vet ifall han kan bli aktuell för spel mot IFK Norrköping på söndag.

Det har gått snart två veckor sedan Blåvitts match mot Falkenberg. Den match där hemmalaget kvitterade i den 96:e minuten, vilket följdes av blåvit ilska från Sebastian Eriksson på planen och en numera smått klassisk intervju med Robin Söder där skriken i bakgrunden tog över intervjun.

Står för det han gjorde

Sebastian Eriksson blev anmäld till disciplinnämnden av domarna och dömdes till en matchs avstängning.

Problemet var egentligen inte att Sebastian Eriksson var oskyldig, för det var han inte. Men han menar att han inte var skyldig till det han anklagades för.

– Jag står för vad jag gör och jag står för att jag blev arg efter matchen och viftade med armarna, och att Lasse (Vibe) fick hålla i mig lite grann. Det står jag för och det har alla sett. Det är sån jag är, även om jag har blivit bättre på det så när jag blir arg så blir jag arg. 

Men i domarrapporten som anmälde Eriksson till disciplinnämnden skrivs det att han gör och säger andra saker.

– Den är ju på många sätt felaktig. Dels innehåller den saker som jag inte har sagt, två citat som är helt felaktiga, där ett av dem inte ens är jag som säger. Det är faktiskt skillnad på att säga att någon är ”en jävla mördare” och att en prestation är ”ett jävla mord”. Det är ganska stor skillnad på det. Och dels står det att jag får en varning, vilket jag inte uppfattar att jag får. Jag har trippelkollat, och jag har inte fått något gult kort. Så i stora delar är anmälan fel, den är inte sann. Och det är det som jag är ledsen och bedrövad över. Och det är därför som vi har valt att överklaga till Riksidrottsnämnden, därför att vi faktiskt har god bevisning som visar att det jag är anmäld och dömd för inte är rätt. 

Kan du ändå känna förståelse för domarna, att de känner sig påhoppade och attackerade, oavsett vad du faktiskt sa?

– Ja, det är ett högt tryck på domarna, det är det absolut. Det har det varit under våren och även tidigare. Samtidigt har man ett sånt jobb så… likaväl som vi spelare har ett tryck på oss, huruvida vi presterar eller inte. Vi får också hot och så vidare när vi inte presterar och det får vi också leva med. Spelare måste få reagera och vara människor där ute på planen, så länge vi inte går till personliga angrepp på domarna så måste vi också få visa våra känslor. Det är ett utsatt yrke, både att vara spelare och domare. Men det är också ett yrke vi har valt att ha. 

Det har varit situationer tidigare i år där spelare reagerat mot domare, men inte blivit avstängda. Gör det att det känns extra orättvist att du blir det nu?

– Nej, jag tycker tvärtom. Att man ska få reagera, man ska i stundens hetta få säga och göra saker utan att man ska behöva bli anmäld för det. Går man till personangrepp mot en domare så ska det få konsekvenser, men det anser inte jag att jag har gjort. Det känns som att de vill att vi ska vara känslokalla där ute, som robotar utan känslor. Men det tycker jag är fel väg att gå. Jag tycker att vi ska få visa den passionen som vi har där ute på planen. De försöker ta bort den, och det är något som ingen av oss spelare vill vara med om. 

Riktar kritik mot media

Han är besviken på media som fortsatt att skriva att han stod för tumultet i spelargången, trots att han inte gjorde det. 

– Saker som jag inte gjorde ska jag inte behöva stå till svars för, varken i domarrapporten eller i tidningarna. Det står fortfarande i artiklarna att jag haft ett raseriutbrott i spelargången när det fortfarande är så att jag inte har gjort det där. Det slår tillbaka på mig som person, för jag blir framställd som en idiot där ute. Och så är inte fallet, sån är jag inte. 

Tror du att det har påverkat disciplinnämnden också?

– Det påverkar i alla fall bilden av det, för i samma sekund som det publiceras att jag gjort de där sakerna så är det det som är sanningen. Och det blir jag ledsen över.

Eriksson och IFK Göteborg överklagade i går disciplinnämndens dom till Riksidrottsnämnden, med förhoppning om att de ska ta upp fallet och därmed skjuta en eventuell avstängning på framtiden. Eller fria honom helt. Men kommer det inget besked från Riksidrottsnämnden i morgon så är han avstängd mot IFK Norrköping på söndag.

Vad tror du själv?

– Att chanserna är goda, för jag hoppas att nästa part som ska ta upp detta och döma mig är opartiska. Men samtidigt är jag väl ganska inställd på att det kanske blir så att jag inte får spela på söndag, det har jag varit ända sedan jag fick reda på att jag skulle bli anmäld. Men det är alltid tråkigt att missa matcher och speciellt på det här sättet. Men jag tycker att man faktiskt kan göra rätt för sig. Att komma med anklagelser som faktiskt inte är sanna eller rätta, att jag ska behöva bli avstängd för saker som jag inte har gjort… Då tar jag kampen, så är det bara. Också för framtiden och alla andra spelare, så här enkelt ska man inte kunna bli dömd. Det jag sa var ”jävla mord är det” och det är inget lysande ordval, inte ens i den stunden. Men jag ser det inte som en anledning till att jag ska bli avstängd. Återigen, ett uselt ordval av mig, men att bli avstängd för de fyra orden, då kommer vi ha många avstängningar framöver. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Poya Asbaghi förlänger med IFK Göteborg

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sebastian Eriksson

IFK Göteborg

Allsvenskan i fotboll