Svaret till Banusic: ”Direkt felaktigt”

Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Lilie Persson känner inte igen bilden som Marija Banusic målar upp om varför hon inte fick plats i landslaget.
FOTBOLL

Marija Banusic tycker att Lilie Persson försökte ”främmandegöra henne” och ”understryka att hon inte är svensk”.

Nu kommer svaret från den förre assisterande förbundskaptenen.

– Det är direkt felaktigt, säger Lilie Persson till Sportbladet.

Linköpings FC-anfallaren Marija Banusic, 21, nobbades från landslagets EM-trupp tidigare i somras sedan hon tackat nej till att spela yttermittfältare och sedan ratats av dåvarande landslagsledningen med Pia Sundhage och Lilie Persson i spetsen.

Och i en intervju med DN gav Banusic en känga mot Persson efter uttalandet om att man ”i ett svenskt landslag måste underordna sig”.

– Jag har fått väldigt mycket frågor från kompisar om vad hon menade. ”Varför sa hon 'svenskt' landslag och inte bara 'landslag'?” Då svarade jag ”det verkar som att hon enbart ser mig som en person med utländsk bakgrund”. Det är tröttsamt att hon försöker indikera att jag på något sätt inte är svensk och att jag inte kan spela för svenska landslaget, för att jag inte kan ”underordna mig” – vilket är helt inkorrekt. Jag tycker att det säger mer om Lilie än vad det gör om mig, sa Banusic.

”Det är direkt felaktigt”

Och nu kommer svaret från Lilie Persson.

Hon känner inte alls igen den bild Banusic målar upp.

– Det är direkt felaktigt. Det jag kan säga är att Marija har varit uttagen i alla flick- och ungdomslandslag där jag har varit verksam, hon var även en av de tolv uttagna av mig och Pia (Sundhage) i den OS-satsningen som gjordes. Så nej, om hon påstår att hon inte är uttagen för att hon har en annan bakgrund så är det fel. Ibland räcker man inte till av konkurrensskäl. Vi lade ingen vikt vid om man är 21 år eller 31 år – eller om man har en annan bakgrund, säger Persson till Sportbladet.

Samtidigt upplever Persson att Banusic gav bort sin landslagschans genom att vägra att spela yttermittfältare.

– Att man tackar nej för att man inte får spela på sin drömposition har nog aldrig hänt mig innan. Ibland kanske man behöver anta utmaningen. Ta Nilla Fischer som exempel, hon var ju innermittfältare men skolades om till mittback. Det var ju inte så att hon stod och ropade hurra i början, men hon utvecklades senare till en världsmittback. Det ville inte Marija.

”Tråkigt att hon känner så”

Banusic har vid upprepade tillfällen sagt att hon ratats för att hon ”inte varit tillräckligt svensk”.

En bild även förre landslagsspelaren Nazanin Vaseghpanah delade för något år sedan då hon upplevde att en ”invandrartjej hade fått satt sig på första planet hem” om hon stack ut.

Men Lilie Persson upplever det inte som något existerande problem.

– Det är ju hennes (Marija Banusic) upplevelse och så som hon känner. Men om jag pratar för senior- och ungdomslandslag så känner jag inte alls igen den typen av upplevelse att man gör någon skillnad på personers olikheter. Den bilden delar jag inte. Men den här debatten blossar ju upp emellanåt, men jag gör inte den bedömningen. Vi har spelare med annan bakgrund i alla landslag. Men det är tråkigt att Marija känner så.