”Det är Göteborgs stolthet som står på spel”

Publicerad 2024-05-06

GÖTEBORG. För första gången på 12 år ska det spelas ett allsvenskt alliansderby i Göteborg.

– Jag tycker det ska bli otroligt kul att få spela ett riktigt derby igen, säger Gustav Svensson, 37.

Följ ämnen
IFK Göteborg

Han var bara 19 år gammal när han spelade sitt första Gais-derby. Som högerback. I sin allsvenska debut. Men Gustav Svensson hade sprungit på de stora derbyfesterna långt innan dess.

– Jag har stått och hejat på Blåvitt på mina småbarnsben. Och det är ju väldigt länge sen nu, säger han. 

Debuten 2006 vanns med 2-1 inför 26 793 åskådare på Ullevi. Och är ett starkt minne för honom än i dag nästan 20 år senare.

– En sjukt rolig match att spela. Jag gick från att ha varit ett Blåvitt-fan i hela livet och gått och kollat på de här derbymatcherna, till att själv få spela en sån match. Det var riktigt coolt, och något som höjde mitt självförtroende ordentligt. 

Gustav Svensson.

”Göteborgs stolthet på spel”

I kväll är det dags igen. Inför ett vibrerande Gamla Ullevi ska de två Göteborgsklubbarna drabba samman i ett allsvenskt derby. Senast det hände var 2012, då Gustav Svensson bara var 25 år gammal. Han vet vad derbyt mellan IFK Göteborg och Gais betyder för supportrarna, och för klubbarna. 

– Verkligen. Det är Göteborgs stolthet som står på spel. Alla matcher är så klart viktiga, det är poängen som räknas i slutändan. Men sen är det andra saker som är viktiga också, för klubben och supportrarna. Och det gör ju att det blir väldigt viktigt för oss spelare också. 

Gais är tillbaka i allsvenskan för första gången sedan 2012. Och har efter några tuffa säsonger nu i stället gått från division 1-spel till allsvenskan på två år. En resa som imponerar på Svensson.

– Absolut. Och jag är jätteglad för Gais skull att de är uppe igen. Jag tycker det ska bli otroligt kul att spela ett riktigt derby. Även om Häcken…, men det finns otroligt mycket historik med Blåvitt och Gais. Det är roliga matcher att spela, roliga matcher att kolla på. Det är roligt för Göteborg.

”Längtat i många, många år”

Vad betyder det för fotbollsstaden Göteborg?

– Jättemycket. Det var ju längesen som Göteborgslagen var med och slogs på riktigt om titlar, förutom Häcken då. Men det var ju ett tag sen som många Göteborgslag var med och krigade om titlar. Det var väldigt roliga matcher att gå och titta på när jag var liten själv. Och sen väldigt roliga matcher att spela. Det här byggs ju upp i stan under en väldigt lång tid, och det känner vi ju. Atmosfären i stan ligger och bubblar. Det märks ute på stan att något stort är på gång. 

Det märks även på Gaisgården, även om Gais den här veckan tränat på Ullevi för att spara gräsmattan på Gaisgården till senare den här säsongen. Tränaren Fredrik Holmberg har redan varit med om att slå IFK Göteborg, i en cupmatch vintern 2023. Men i seriespel, inför fulla läktare på Gamla Ullevi, blir det premiär.

– Precis som alla andra i Göteborgsfotbollen så har jag längtat efter de här derbyna i många, många år. Vi som klubb har verkligen längtat efter det här. Och nu är det äntligen här, säger han.

Fredrik Holmberg.

”Staden delas i två”

Och precis som Gustav Svensson har han delade känslor inför derbyt. 

– Det är en speciell match, men i slutändan är det en hel serie som ska spelas klart. Det kommer fler matcher och vi försöker att bli bättre vecka för vecka. Vi kan inte spela som att det är sista matchen för året, vi kan inte chansa med en spelare om det betyder att han riskerar att missa resten av vårsäsongen.

Men…?

– Men naturligtvis betyder matchen oerhört mycket. Både för supportrarnas och klubbens stolthet. Det är ett derby och det känns som att staden delas i två. Det betyder så mycket för så många, att de ska kunna gå stolta till skola, dagis och jobb. Så där känner vi att vi vill hjälpa till att bära fanan för våra supportrar. 

Följ ämnen i artikeln