Sundgrens attack: ”Visste att de skulle jävlas med mig”

BELGRAD. Daniel Sundgren stannade hos sin ett dygn gamla dotter i stället för att flyga till lagets match.

Då straffades han med 200 000 kronor i böter av klubben.

Nu berättar landslagsbacken.

– Jag visste att de skulle jävlas med mig, säger han till Sportbladet.

I kväll kan Daniel Sundgren göra sin första tävlingslandskamp.

Det har gått ett år sedan han debuterade i Blågult, med ett inhopp i träningsmatchen mot Uzbekistan.

Det har inte blivit några fler minuter i landslaget för högerbacken sedan dess. Men det har hänt mycket annat.

Strax före jul blev det rubriker om att Sundgren hade fått böter på 200 000 kronor av sin dåvarande klubb, grekiska Ari, för att han valt att inte flyga med till en ligamatch på Kreta dagen efter att hans dotter föddes.

”Ville bli av med mig till vilket pris som helst”

Nu berättar Sundgren för första gången om vad som hände.

– Vill du höra hela historien, frågar han Sportbladet.

Ja, tack.

– Jag meddelade klubben att vi skulle åka in till sjukhuset för att hon skulle ”sättas i gång”. Det var inga problem från klubben utan de bad mig bara meddela när barnet var ute. Dagen efter att vi hade åkt in, klockan 17, tvingades min flickvän till akut kejsarsnitt och det uppstod lite komplikationer men allt gick bra till slut, berättar han.

– Två timmar senare meddelade jag klubben att min dotter var ute. Då förväntar man sig ”Grattis! Ta nu den tid du behöver”, typ. Men i stället var det ”Grattis! Klockan sju i morgon går planet till Kreta. Du ska spela match”. Jag var helt oförstående och sa att det kan jag inte. Jag hade inte ätit och druckit som man ska inför en match eftersom jag hade varit på sjukhus och min tjej behövde mig. Hon var helt själv i ett främmande land. Då blev det arga toner direkt från klubben. ”Okej, stanna hemma”. Två dagar senare fick jag ett mejl om att jag hade fått 200 000 kronor i böter för att jag inte dök upp till matchen. Min agent och jag bestred detta och fick rätt så jag behövde aldrig betala.

Han lämnade Ari och Grekland efter säsongen för israeliska Maccabi Haifa.

– Där är det raka motsatsen. De hade gett mig två veckor fritt efter en födsel.

Vad tänkte du när du fick böterna av Ari?

– Det visar bara hur dåligt de behandlade mig. Jag visste att de skulle jävlas med mig. De ville bli av med mig till vilket pris som helst.

Daniel Sundgren tillsammans med Anthony Elanga under en landslagsträning.
Daniel Sundgren tillsammans med Anthony Elanga under en landslagsträning.

”Klart det var läskigt”

Sundgren fick en flygande start i Israel.

I augusti sköt han Maccabi Haifa till Champions League med ett skott från långt håll mot Röda Stjärnan på Rajko Mitic stadion (tidigare Marakana), samma arena som Sverige möter Serbien på i kväll.

På presskonferensen inför kvällens match hade de serbiska journalisterna bara en fråga till Janne Andersson om en svensk spelare: i fall Daniel Sundgren skulle spela.

– Kul att man nämns även i Serbien. Det där ”ärrade” dem lite grann. De trodde nog att de skulle gå vidare till Champions League, säger Sundgren, som menar att flytten till Israel gjort honom gott också som spelare.

– Jag tror att jag har lyft mig en nivå.

Chanserna att få starta mot Serbien (det står mellan honom och Joel Andersson i Emil Krafths frånvaro)?

– Jag tycker att jag gjort det ganska bra på träning och mött några av de allra bästa i världen på sistone. Jag är i form.

31-åringen syftar på att han häromveckan mötte spelare som Kylian Mbappé och Leo Messi i PSG i Champions League.

Men den matchen fick han faktiskt kliva av i den 55:e minuten då pulsen rusade.

– Klart det var läskigt. Nu har man en dotter som man också tänker på. För sex år sedan hade jag kanske spelat vidare. Man har mognat. Jag var inne på ”sjukan” efteråt och gjorde en massa tester.

Men de visade inte på något allvarligt utan Sundgren har kunnat fortsätta träna och spela.

– De säger att de beror på underliggande stress. Det kan jag förstå för jag var extremt stressad i Grekland. Jag fick inte min lön i tid och det var en massa andra grejer.

”Då ska jag ha lönehöjning”

Efter succén i Maccabi Haifa har israelisk media uppgett att Sundgren kan bli israelisk medborgare.

– Det är en lång historia. Min flickväns familj har judiskt påbrå och på så sätt är det möjligt. Men det är tusen dokument som ska gås igenom innan det är klart, säger han.

I Israel får klubbarna bara ha ett begränsat antal utländska spelare. Om Sundgren blir israelisk medborgare räknas han som ”inhemsk” spelare.

– Jag blir som en guldbiljett för klubben för då får de ta in en utländsk spelare till. Skulle det visa sig att det går så blir jag jävlig värdefull. Då ska jag ha lönehöjning också, ler han.

Just nu är frågan inte uppe till diskussion.

– De pushade på innan transferfönstret stängde så jag tror att de kommer att pusha på när nästa fönster öppnar. Vi får se då.

Men han kommer inte att riskera att bli av med sitt svenska medborgarskap.

– Jag tror att man ska kunna ha båda. Men annars byter jag inte, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.