Fagerlund: Vinden har vänt för ten Hag

Antony må ha kostat ett par hundra miljoner för mycket, men hans första mål för Man United var ovärderligt.

Tidigare obesegrade Arsenal agerade knappast slagpåse på Old Trafford.

Bättre attityd, en gnutta flyt och superb fingertoppskänsla har vänt vinden för Erik ten Hag.

Vänd bort blicken från VAR, monitors och tvehågsna domare för en sekund. Mötet på Old Trafford var njutbart för det objektiva ögat, en kamp mellan ett – i stora stunder – färdigt lag och ett som håller på att växa ihop till något riktigt stadigt.

För Mikel Arteta har lyckats med mycket. Arsenal är numera starka både på papperet och i verkligheten, en flexibel grupp individer som är samspelta och svåra att komma nära. Ta Gabriel Jesus, till exempel, en av världens bästa på att sätta kroppen mellan en motståndare och bollen. Uniteds mittlås, Lisandro Martinez och Raphael Varane, behövde ofta trycka till olovligt, alternativt sumokasta ned brassen för att få ordning på honom.

PLUS: Rankar: 20 hetaste övergångarna i Premier Leagues historia

Aldrig kul med domarfokus

Får Arsenal en omställning smäller det direkt, bam, bam, bam, så tar Gabriel Martinelli emot en djupledspassning på vänsterkanten och dundrar framåt. 21-åringen gjorde det efter tolv minuter på Old Trafford, sköt självsäkert in ledningsmålet bakom David de Gea och firade som bara en yngling med fem raka vinster i ryggen kan.

Det är aldrig kul när domaren hamnar i fokus, denna Premier League-helg har varit särskilt usel på just den punkten. Om Paul Tierney hade tyckt att Martin Ödegaards tryckare på Christian Eriksen i uppbyggnadsfasen var ojust i realtid, okej då. Då är det i alla fall Tierneys eget beslut. Men att skicka ut honom till monitorn, något som ungefär betyder ”du har fel” på VAR-språk, känns inte ”clear and obvious” (för att använda ett annat VAR-uttryck).

Lär älskas – och avskys

Det bortdömda målet gav Manchester United en andra chans, en möjlighet de sannerligen tog. Nyförvärvet Antony, som har förpassat namnen Elanga till bänken, ville mycket och lyckades med vissa saker. Nyckeln bakom hemmalagets 1–0-mål var något så enkelt som att lura Arsenal att kliva upp genom att spela bollen bakåt, varpå Christian Eriksen slog en linjebrytande passning till Bruno Fernandes.

Ett ögonblick senare lade Antony bollen i nätmaskorna och kysste klubbmärket som för att övertyga supportrarna att en miljard kronor är en rimlig övergångssumma. Den känslosvallande brassen är onekligen en spelare som har potential att älskas i supporterled – och avskys av alla andra.

Arsenal körde på med sitt, försökte idérikt nyttja de många fasta situationerna och utmana ytterbackarna Diogo Dalot och Tyrell Malacia. Bukayo Sakas kvitteringsmål i 60:e minuten var en produkt av allt detta men det momentum som skaffades rann snart ut i gräset. Manchester United kan nämligen också ställa om och straffa motståndare.

Arteta förtjänar att hyllas men...

Cristiano Ronaldo, som bytte av Antony, befann sig på planen men var inte i närheten av målet när Marcus Rashford först tryckte in 2–1 och därefter 3–1. Det är ingen kritik, bara ett exempel på varför Erik ten Hag har så stort förtroende för engelsmannen och hans viktiga djupledslöpningar. De behövdes mot Liverpool, de behövdes i dag.

Mikel Arteta förtjänar fortfarande att lyftas fram i positiva ordalag efter Arsenals fina säsongsinledning och överlaga spel under söndagen. Däremot föll hans trippelbyte med kvarten kvar inte alls väl ut, här var Erik ten Hags fingertoppskänsla betydligt bättre. Man Uniteds start med två raka förluster må ha varit mardrömslik men nederländaren är ingen dussintränare, hans förståelse för fotboll bar Ajax till flera framgångar i Champions League.

Arsenal bör vara stolta över utvecklingen som skett det senaste året, hur de för sig ute på planen jämfört med tidigare. Erik ten Hags stora mål för Manchester United är förstås att genomgå en liknande process – och gå om.

Manchester Uniteds miljardman gjorde mål direkt i debuten mot Arsenal.

Följ ämnen i artikeln