Thern om Rosenberg: ”Det är en ful jävel”

Foto: BILDBYRÅN
”Vi träffas en hel del. Jag hoppas att vi fortsätter ha den fina relationen.”, säger Thern om förre lagkamraten Rosenberg.

avPer Bohman

FOTBOLL

Han är hatad i Stockholm.

Men Simon Thern tycker att AIK kan lära sig av nära vännen Markus Rosenberg.

– "Mackan" är en ful jävel på planen, men han sprider en vinnarinstinkt som smittar av sig på lagkamraterna, säger Thern inför stormatchen mot Malmö FF.

Vet ni när Simon Thern mår som allra bäst?
Ute på golfbanan med nära vännen Markus Rosenberg.

– Det finns inget bättre än att hetsa och jävlas med honom under golfen. Då mår man bra. Det är livet.

Malmö FF:s lagkapten är hela tio år äldre än Thern, men de båda kom varandra nära under de gemensamma åren i den ljusblå tröjan. Radarparet var nästan grannar och umgicks mycket.

– Du knyter helt enkelt starka band med vissa människor. Vi träffas en hel del. Jag hoppas att vi fortsätter ha den fina relationen.

”Sticker i andras ögon”

Han är förstås älskad i södra Sverige. Varför tror du att det är precis tvärt om i resten av landet?

– Det är många som stör sig på att MFF har varit bäst de senaste åren. Att han bröstar upp sig rejält och kallar MFF störst och vackrast hela tiden. Det sticker väl i andras supportrars ögon. Att någon går ut öppet och pratar om hur bra de är – att de är bäst.

Simon Thern, som gillar den typen av mentalitet, skrattar till.

– Och så är han förstås en ful jävel på planen också, men det här med armbågarna är överdrivet. Visst: han har säkert dragit till någon medvetet vid något tillfälle, men det är inget konstigt att armbågar åker upp i samband med nickdueller.

På vilket sätt är han en ful jävel då?

– Han är så... rå. Stenhård i kroppen och när någon mittback sparkat bort bollen är han där direkt och ger honom en tryckare i bröstet. Då tänker förstås folk: "Vilken oskön fan". Och så har han inget mellanläge. Det är inte så att Rosenberg joggar efter en motståndare, tvärtom är han alltid spot on vad gäller aggressiviteten i både det defensiva som offensiva arbetet.

”Har en speciell aura”

AIK:s mittfältare funderar lite innan han fortsätter.

– Men fansen känner ju bara till Rosenbergs medieprofil. Jag har koll på hur han är utanför planen också. Det är mest i media som han är störst, bäst och vackrast hela tiden. Det är inte hela honom.

Hur är han då?

– En väldigt, väldigt trevlig människa.

Varför är han så älskad i Malmö, tror du?

– Han har en speciell aura, "Mackan". En aura som gör hela MFF speciellt. Den gör att MFF vinner matcher trots att de inte alltid är 100 procent i prestationen.

”Viljan att vinna är så jäkla viktig”

Thern har vid flera tillfällen berättat om hur viktigt det är att ha vinnarmentalitet. Att han – om man så vill – kanske kan dela med sig av en liknande aura som Rosenberg har i MFF – fast i Solna.

– Viljan att vinna är så jäkla viktig. Du måste ha tron att du är bäst. Att vi kommer vinna matchen. Att vi vill vinna mer än något annat. Då tar man också poäng i matcher som man kanske borde ha förlorat. Det är något man bygger tillsammans. Kolla bara hur sättet "Mackans" snack och vinnarinstinkt smittar av sig på sådana som Pawel Cibicki och Anton Tinnerholm. De säger också "Vi är bäst i Sverige", hela tiden.

Skadenytt i AIK:

Mittfältaren Stefan Ishizaki missar kvällens toppmatch mot Malmö FF. Han är inte med i den truppen som Rikard Norling släppt. Däremot är både Eero Markkanen och Per Karlsson med i 19-mannatruppen.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Thern och Rosenberg jublar i MFF.

Du gjorde ditt första mål för säsongen senast mot Djurgården. Hur viktigt var det?

– Det var jävligt skönt. Jag har haft fina chanser tidigare men haft otur i de avgörande lägena. Så det var oerhört viktigt att få det där lite turliga målet mot Djurgården. Särskilt som det är en av årets största matcher.

Hur blir matchen mot MFF?

– De vill återerövra bollen högt upp. MFF är framför allt ett offensivt starkt lag. Kolla bara på hur offensivt deras mittfält är balanserat. För oss är det lite tvärtom då vi är defensivt lagda, så förhoppningsvis ska vi kunna straffa dem i kontringsspelet.

ARTIKELN HANDLAR OM