Så ska regeringen stoppa matchfixning

Presenterar två konkreta förslag

Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN
Civilminister Ardalan Shekarabi och fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.
FOTBOLL

Efter att den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK inte kunnat genomföras efter ett påtryckningsförsök från kriminella matchfixare agerar den svenska regeringen.

På onsdagen presenterade civilminister Ardalan Shekarabi (S) två konkreta förslag för att komma tillrätta med problemet.

Dels en ny straffbestämmelse och dels en nationell spelmyndighet med större muskler att agera mot problemet.

Den svenska regeringen berömmer Svenska fotbollförbundet för deras agerande när IFK Göteborg-AIK ställdes in efter att en spelare i AIK utsatts för påtryckningar i ett försök att få honom att underprestera i matchen. Bakom försöken misstänks kriminella personer, i samarbete med en före detta AIK-spelare, stå med avsikt att tjäna pengar på spel på matchen.

”Mycket tydligt ställningstagande”

Nu agerar den svenska regeringen för att komma tillrätta med problemet med matchfixning. Ett konkret förslag är en ny straffbestämmelse för ”spelfusk” med fängelse upp till sex år vid grova brott.

– Det är ett mycket tydligt ställningstagande och ger också förutsättningar att frågorna prioriteras högre, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

”Det här ska rökas ut”

Ett andra förslag är skapa en nationell spelmyndighet. Myndigheten är tänkt att ersätta Lotteriinspektionen och ska under sig få en nationell plattform mot matchfixning i den reglering av spelmarknaden regeringen, tillsammans med den borgerliga oppositionen, just nu jobbar för med ett licenssystem för alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden.

– Har vi lagstiftningen på plats har vi också kontroll på vilka aktörer som bedriver spelverksamhet mot svenska konsumenter då de i så fall har licens. Då kan vi också ställa vissa krav, säger Ardalan Shekarabi och fortsätter:

– Spelmyndighetet ska också få förbjuda vadhållning på spelobjekt där det finns risk för matchfixning.

Målet är glasklart.

– Målet är att det här ska rökas ut. Vi ska inte ha de här problemen. Och då ska vi använda oss av de juridiska verktyg vi har.