Ny skandal i England – tränaren anmäld

1 av 3 | Foto: AFP
Eniola Aluko
FOTBOLL

Mark Sampson, 35, fick sparken som förbundskapten för det engelska damlandslaget efter ”olämpligt beteende”.

Nu skakas laget av en ny skandal.

Målvaktstränaren Lee Kendall, 36, ska ha agerat ”oacceptabelt” mot spelaren Eniola Aluko, 30, och utreds nu av förbundet.

Det fortsätter att blåsa runt det engelska damlandslaget i fotboll. För en månad sedan fick förbundskaptenen Mark Sampson sparken efter anklagelser om rasism och trakasserier, ett beslut som det engelska fotbollförbundet (FA) grundade på händelser som ska ha inträffat under Sampsons tid i Bristol.

Men det är framför allt under det senaste året som rubrikerna om Sampson tagit fart sedan han anklagats för rasistiska hån mot spelarna Drew Spence, 24, och Eniola Aluko, 30, som dessutom hävdat att FA köpte hennes tystnad för 840 000 kronor.

FA ber om ursäkt

På onsdagen gick FA ut med sin första officiella ursäkt.

– Vi har begått ett grundläggande misstag i vår plikt att ta hand om spelarna, och jag är väldigt ledsen över det, sa FA-ordföranden Greg Clarke enligt Sky Sports.

Nu skakas landslaget av en ny skandal.

Den här gången är det målvaktstränaren Lee Kendall, 36, som ska ha uttryckt sig nedvärderande om Aluko. Chelsea-spelaren hävdar att Kendall bland annat talat till henne med en tillgjord, karibisk dialekt och fått henne att känna sig särbehandlad.

Nu utreds tränaren av FA.

– Jag tror inte att han menade illa. Han var nog inte medveten om hur irriterande det var. Jag är inte från Karibien, utan från Afrika. Jag tycker att det här är ytterligare ett exempel på ett ignorant beteende och förhållningssätt mot mig, säger Aluko enligt BBC.

I en skrivelse berättar hon att hon tagit del av videoklipp från en träning där Kendall, under ett samtal med en annan tränare, kallar henne för ”lat” och pratar om henne på ett nedvärderande sätt.

”Olämpliga uttalande”

– Jag tycker att hans uttalanden är olämpliga, oprofessionella och obefogade och känner att jag är den enda som har utsatts, säger Aluko.

"FA kan bekräfta att vi utreder Lee Kendall för hans påstådda oacceptabla beteende mot Eniola Aluko”, skriver förbundet i ett uttalande.

Kendall har varit målvaktstränare i landslaget sedan 2014.