Dalkurd klart för allsvenskan

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

BORLÄNGE. För 13 år sedan föddes Dalkurd.

Nu är klubben klar för allsvenskan 2018.

– Jag kommer ligga på min dödsbädd och komma ihåg det här kapitlet, säger kaptenen Rawez Lawan.

Inför säsongen var Dalkurd favorittippat att ta hem superettan. Tabellen blev jämnare än vad många hade trott på förhand och kampen om uppflyttning har varit tuff ända in i det sista.

Så sent som förra veckan blev Brommapojkarna första lag till allsvenskan efter en 1–0-seger hemma mot Borlängeklubben. Nu ansluter även Dalkurd till landets högsta serie. Lördagens vinst mot Gais innebär att man är sex poäng före Trelleborg med en omgång kvar att spela.

Kaptenen målskytt

Den första halvleken blev en chansfattig tillställning där hemmalaget hade något större bollinnehav inför de 2740 åskådarna, säsongens högsta publiksiffra. Kujtim Bala fick in ett inlägg från vänsterkanten som Ahmed Awad misslyckades med styra på mål.

Några minuter innan halvtid fick Gais en liknande möjlighet men Alibek Alievs nick gick högt över målvakten Frank Pettersson.

Andra halvlek påminde mycket om den första. Inledningsvis dansade bollen på mållinjen vid ett tillfälle innan Damir Mehic i Gais-målet fick undan den.

Sedan kom till slut målet. Lagkaptenen Rawez Lawan slog in 1–0 efter ett fint inspel från Heradi Rashidi i den 59:e minuten.

– Jag är inte alls chockad att detta hände mig, jag har mediterat i flera år och har sett det här framför mig. Det har varit några tunga matcher för mig men jag visste att han bara satte mig prov. Jag visste att jag skulle avgöra i dag, säger Lawan.

– Men jag blev chockad över glädjen, jag trodde inte att jag skulle känna sån här glädje.

”Jättetuff tid för Kurdistan”

Resultatet stod sig matchen ut. Därmed kommer Dalkurd att spela i allsvenskan 2018 för första gången i klubbens 13 år långa historia.

– Jag har spelat här i över tio år, varit med om att gå upp från division ett till superettan, från superettan till allsvenskan... Det är så stort, säger Ahmed Awad och fortsätter:

– Det går inte att beskriva känslorna, jag har tappat rösten till och med. Alla, från styrelsen ner till spelarna, alla har haft en tro på det. Redan från början sa vi att ”vi ska upp till allsvenskan”. Nu är vi här.

Vad betyder det här för Kurdistan?

– Att kunna ge så mycket glädje till ett folk som är så förtryckt... jag vet inte hur jag ska kunna beskriva det. Det var som min svåger Brwa Nouri (Östersund) sa; det är orättvist mot känslorna att sätta ord på det, säger Ahmed Awad.

Rawez Lawan instämmer med sin lagkamrat:

– Just nu går vi igenom en jättetuff tid i Kurdistan, en massa saker… Kan vi sprida glädje genom fotboll, då vet jag inte vad som krävs mer av mig i livet.

”Vi ser bara en ras”

Efteråt var det dans och fest bland åskådarna på Domnarvsvallen. Gamla som unga, kurder som svenskar.

– Det må heta Dalkurd men vi ser bara en ras och det är människan, kolla vårt omklädningsrum, vi har 14-15 nationaliteter. Aldrig har vi haft några problem. Vi kivas varje dag men det blir aldrig några problem eftersom vi är här för något större. Vi har alla vårt bagage och därför blir det bara kärlek i omklädningsrummet, säger Rawez Lawan.

I säsongens sista omgång möter man tabelltrean Trelleborg borta på Vångavallen. Det återstår att se om man kan ladda om efter euforin.

– Jag kommer ligga på min dödsbädd och komma ihåg det här kapitlet, Dalkurd, säger Lawan och ler brett.

Foto: BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.