Frändén: Sverige får inte sätta en fot fel

avJohanna Frändén

Italienarna vet vad som gäller: missar de VM trillar himlen ner.

Om Sverige slår Italien i kväll är det ingen sensation – det är bara hårt jobb som betalar sig.

Janne Anderssons gäng behöver i alla fall inte fundera på utförandet denna gång. De måste göra allt rätt.

I Italien har det grymtats i hela veckan åt gräsmattan på Friends Arena, som inte kunde läggas om förrän efter lördagens körkonsert med Malena Ernman och Tommy Körberg.

– Hade de bokat ett så stort band att det inte kunde vänta till efter årets viktigaste match? frågade en italiensk kollega förvånat i går.

Vissa svenska kulturfenomen går inte riktigt att översätta till italienska, så jag nickade bara.

I kväll ska Janne Andersson stå på Friends med ryggen mot avbytarbåset och blicken mot en svårbärgad, men inte avlägsen, VM-plats i Ryssland.

”Ganska ointressant”

Själv tycks han förvisso allergisk mot alla typer av metaforer som lyfter sig över taktiktavlan och det var först när han fick en fråga om laguttagningen som han blev lite engagerad på gårdagens presskonferens.

– Det där är en komplicerad vetenskap som jag skulle kunna prata om i evigheter, smackade Andersson nöjt och förklarade att hans lag brukar falla på plats någon gång på kvällen före match.

På en fråga från italienskt håll om hur han ser på motståndarens historiska och politiska tyngd inom världsfotbollen svarade Janne att Italien förvisso varit bra historiskt men:

– Nu är det spelarna som kommer hit i morgon som ska spela mot våra spelare. Det är nuläget som gäller. Vad som hänt historiskt eller politiskt tycker jag är ganska ointressant.

– Då var då och nu är nu, fyllde Andreas Granqvist i på en fråga, med tydlig adress till sin förbundskapten och ett av dennes återkommande favorituttryck.

Seger vore ingen sensation

Det ligger någon konkret kompetent och ledigt lutherskt över Janne Anderssons ledarstil. Jag är väldigt glad att ha honom vid rodret en kväll som denna, när precis allt handlar om att inte tappa koncentrationen och absolut inte tänka utanför boxen.

Han har inga superstjärnor att avkräva mirakel, inga trollspön att svinga i omklädningsrummet. En Janne Andersson-seger i kväll vore ingen sensation, det skulle bara vara frukten av en minutiös arbetsinsats.

Några timmar senare, en aning försenade, inspekterade Italiens landslag planen under en schemalagd promenad på Friends Arena. Daniele De Rossi satte klacken i backen, såg gräset lossna och rynkade på näsan. Strax efteråt intog Gianluigi Buffon pressalen, i sällskap med förbundskapten Gian Piero Ventura. Det är i den ordningen man måste nämna dem eftersom Ventura, trots trettio år som professionell fotbollstränare (och en oantastlig solbränna!) aldrig vunnit något av vikt, medan Buffon är du med hela världen.

Himlen kommer trilla ner över Italien

Han inledde, besvärande nog för oss vidskepliga, landslagskarriären hösten 1997 i Italiens playoff-möte med Ryssland, med lyckad utgång.

I går var det nästan genant tydligt vem stjärnan är. Medan Gianluigi Buffon bombarderades med frågor och svarade eftertänksamt men aningen blaserat blev Gian Piero Ventura en ofrivillig åskådare. När han till slut fick ordet förklarade Ventura att Italien, ”med all ödmjukhet” skulle ta sig till VM och därmed basta.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

PLUS: ERIK NIVA BERÄTTAR HISTORIEN OM BUFFON: ”Det har aldrig funnits någon som honom”.

Italien vet kanske inte exakt vad som väntar de närmaste dagarna, men de är smärtsamt medvetna om vad som skulle följa på en förlust mot Sverige.

Missar Gli Azzurri fotbolls-VM kommer himlen att trilla ner över Italien. Tar de sig till Ryssland är allt som det ska, terrängen var bara lite oländigare än vanligt.

Men sviter ska ju brytas någon gång och kungadömen falla och gå under. Då är då och nu är nu. Svenska landslaget är 180 minuter från ett mästerskap som de inte spelat på elva år och de är dubbelt så glada som italienarna att ens vara här.
Det är inte så krångligt egentligen, Sverige behöver bara gå ut på Friends Arena och inte sätta en fot fel.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och alla VM-playoffmatcher på Eurosport Player