Lustig satte ord på fotbollens problem

Brenning: Damavtalet välkommet – men inte läge att ”lägga bakom sig” och ”fokusera framåt”

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Damlandslaget kommer till Fotbollsgalan och Svenska fotbollförbundets generalsekreterare talar om att ”lägga bakom sig” och ”fokusera framåt”.

Men nu är inte rätt tid att vända blad för sanningen är att SvFF och samhället i stort fortfarande bara har hunnit öppna boken.

Mikael Lustig har om inte annat satt ord på just det.

Vi kanske ska börja där, trots allt. Med Mikael Lustigs känsloyttring inför VM-kvalavgörandet mot Italien.

Det 30-åringen sa var på alla sätt olämpligt och klandervärt men den polariserade debatt som blåsts upp efteråt gynnar ingen. På ena sidan jämförs Lustig med Donald Trump samtidigt som personer på andra sidan helt rödflammiga i ansiktet skriker om en stelbent nation i moralisk givakt. Problemet är att ingen av sidorna ser ut att vilja försöka förstå eller förlåta.

Klart att alla förstår varför

Det är klart att alla förstår varför Mikael Lustig skrek det han skrek. Ingen som växte upp med fotbollen på 1980- och 1990-talet kan heller vara särskilt förvånad över att det är just det ordet som dyker upp när en adrenalinstinn fotbollsspelare inför sin karriärs viktigaste match och 80 000 busvisslande åskådare tappar det. Men det är just DET som är problemet.

Mikael Lustig är inte problemet. Han är blott ett barn av sin tid. En produkt av den fotbollsvärld vi just nu lever i. Det är inte bara hans fel. Det är vårt.

Det är därför vi tillsammans måste förändra fotbollen. Vi ska mycket riktigt fördöma den typ av uttryck Lustig använde men vi gör oss själva en björntjänst om vi lastar enbart 30-åringen för det. Problemet är den kultur som odlats och fortfarande tillåts gro i vårt samhälle och vår fotboll.

Där kvinnor på olika sätt medvetet eller omedvetet nedvärderas. Där till exempel våra skällsord handlar om ett kvinnligt könsorgan eller en egenskap som anses feminin. Vi måste visa alla hela tiden att män och kvinnor är precis lika mycket värda.

Det är här vi kommer till Svenska fotbollförbundets nya avtal med damlandslaget. Det är just nu inte känt vad det innebär, vilka nivåer ersättningen hamnar på eller vad som egentligen har förändrats från den förra överenskommelsen men det är mycket viktigt och välkommet att parterna är överens. Men det är ännu viktigare att vi nu inte bara lägger det här bakom oss och fokuserar framåt.

Ledningens egna uttalanden måste belysas

Jag hoppas istället att Svenska fotbollförbundet använder det här som ett avstamp i sitt arbete för jämlikhet och mot alla typer av diskriminering. Att de till exempel börjar med att genomlysa sin verksamhet för att identifiera all typ av språkbruk som kan misskreditera kvinnor eller framställa män som viktigare.

Där finns så klart skällsord som det Mikael Lustig använde. Men också, och ännu allvarliga, de uttalanden förbundsledningen själva gjort de senaste dagarna.

Som när landslagschef Lasse Richt och generalsekreterare Håkan Sjöstrand sa att det störde herrarna när damerna dagen innan herrlandslagets viktiga playoff-match mot Italien öppet pratade om konflikten med fotbollsförbundet.

En konflikt som alltså stört damerna varje dag hela det senaste året. En del av den orättvisa de tvingats kämpa med hela sina liv.

Förbundstopparnas uttalanden skedde inte inför 80 000 busvisslande åskådare men var ändå både klumpiga och respektlösa.

Så nu är inte tid för att vända blad och gå vidare. Nu är det hög tid att läsa på, lära och förändra.

Damlandslagets samtliga medaljer genom åren 00:45