”Han är inte en startspelare här”

Janne Andersson om osäkerheten kring Lindelöf, Ekdal och Durmaz

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Janne Andersson kommer till matchen mot Italien med ett landslag fullt av individuella frågetecken.

När spelarna samlades på måndagen försökte förbundskaptenen räta ut några av dem.

– Durmaz är ingen startspelare för mig, säger Janne Andersson.

Italien är ett lag fullt av spelare i form. Sverige kommer med en trupp fylld med spelare som kämpar i sina klubblag med allt från speltid till poängproduktion och skador.

När laget samlades på måndagen uttalade sig Janne Andersson om tre av dem: Tidigare skadade Jimmy Durmaz, tillsynes alltid småskadade Albin Ekdal och petade Victor Nilsson Lindelöf.

– Albin är enligt egen utsago bättre än tidigare. Det har vänt och sakta blivit bättre och bättre och han spelade nästan hela matchen sist så där känner jag mig trygg över att han är på rätt väg. Sen om han är hundra procent är kanske tveksamt efter en skadeperiod som varit ganska lång men att han är bättre än tidigare känns bra.

Ska lägga klubbtänket åt sidan

– När det gäller Durmaz så har Jimmy tränat drygt en vecka. Han var inte uttagen i truppen i helgen och det kan tolkas på flera olika sätt men det berodde inte på att han var skadad utan nog snarare på att han inte kände sig förberedd att gå in och spela. Men Jimmy har egenskaper som gör att jag vill ha med honom här, avgörande egenskaper, men han är ingen startspelare för mig.

– När det gäller Lindelöf har det inte hänt så mycket utan han kämpar på hemma i sin klubb och nu kommer han till landslaget. Det gäller för honom att koppla väck klubbtänket för det kan vi inte påverka här och istället komma in i landslagstänket. Det är det första alla får höra när vi samlas nu 16:15 att lägg väck det ni har i klubbarna för nu är det här som gäller.

Tar hjälp av spelarspionen

Under veckan ska Andersson nu förbereda spelarna inför fredagens första möte med Italien i playoff-spelet till VM. Till sin hjälp ska förbundskaptenen ta backen Pontus Jansson som hade Italiens förbundskapten Gian Piero Ventura som tränare under sin tid i Torino.

– Jag ska faktiskt göra det för att lyssna av lite och se om man kan få något gratis på vägen.

Annars säger sig förbundskaptenen njuta inför uppgiften. Inte minst eftersom all press ligger på favorittyngda Italien.

– Jag vill ingenting mer i världen än att gå till VM men jag känner inte att jag har en hel nations tryck på mig. Det ska vi självklart använda också. Vi har allt att vinna och det känns ganska bra.

Här är Sveriges trupp till playoff-matcherna 00:15
ARTIKELN HANDLAR OM