”Var Mickes ordval något jag stöttar? Nej”

FOTBOLL

Mikael Lustig skrek ”jävla fittor” efter att den italienska publiken busvisslat sönder den svenska nationalsången.

Ordvalet har fått viss kritik – även av stjärnans fru Josefin Lustig.

”Jag har självklart pratat om detta med min man”, skriver hon på sin blogg.

Foto: Andreas Bardell
Josefin Lustig.

Det var heta känslor redan inför avspark mot Italien. Den italienska publiken busvisslade under den svenska nationalsången vilket fick Mikael Lustig att ilskna till. ””Jävla fittor är det”, skrek en uppeldad Lustig.

Utbrottet har mötts av kritik från sina håll. Organisationen Locker Room talk menar att ordvalet är en del av en grabbig jargong som speglar en nedvärderande kvinnosyn.

”Otroligt dumt”

Nu skriver Lustigs fru Josefin Lustig på sin blogg om händelsen och avancemanget till VM.

”Först och främst måste jag säga WOW! Vad stolt jag är över min man och hela laget. Sån jäkla insats. Den pressen och vi slår ut Italien och går till VM! Så glad att min man får vara med om något så stort i sin karriär. Oslagbart!” Men till något tråkigare..”, skriver hon och fortsätter:

”Var Mickes ordval något jag stöttar? Nej. Är det ett ord han eller någon annan i vår familj vanligtvis använder? Absolut INTE. Jag har självklart pratat om detta med min man. Han säger själv att det var ett otroligt dumt ordval. Men i stundens hetta så händer det att man säger saker utan att tänka efter. Det har vi nog alla vart med om.”.

Josefin Lustig skriver också att hon fått flera meddelanden om Lustigs ordval.

”Är det inte ett tecken på icke jämställt och uråldrigt tankesätt att shamea och skuldbelägga en kvinna för hennes mans ordval? Döttrar för deras fars uttryck? Vi kvinnor har tagit skit och skuld för mäns beteende i århundraden och tydligen även än idag.”.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och alla VM-playoffmatcher på Eurosport Player

ARTIKELN HANDLAR OM