”Väldigt självkritisk – kan bli väldigt arg”

Publicerad 2017-10-21

Stina Blackstenius har utmärkt sig som en mästerskapsspelare.

Men under sommarens EM var hon väldigt besviken på sig själv.

– Jag kan vara väldigt självkritisk och tycka att det är jobbigt inte göra bättre ifrån mig, säger 21-åringen.

Stina Blackstenius har haft ett omtumlade år med en flytt från tryggheten i Linköping till franska Montpellier som på ett sätt blev tuffare än hon kunnat ana.

Omställningen till ett nytt land, en nya liga och ett nytt språk var inte så smidig som hon tänkt sig.

– Jag hade det tufft i början, med målskyttet och så, men på något sätt har jag valt att köpa det och acceptera att det blev en omställning när jag gjorde den här flytten. De förväntningar jag hade på mig själv om att allt direkt skulle fungera och klaffa blev inte så som jag önskade och hoppades och det tog ett tag att komma in i det nya spelsättet. Det var en helt ny liga, med spelare jag aldrig spelat med eller sett tidigare heller.

21-åringen åkte till EM med förhoppningar om att bli en startspelare. Att hon fick det förtroendet var mer än hon förväntat sig.

Men förutom den personliga framgången följde också en stor besvikelse med henne hem.

”Blir arg på mig själv”

– Vissa lägen tycker jag att jag kunde gjort bättre, vissa avslutslägen som kunde förändrat hur matcherna (mot Italien och Nederländerna) blev. Jag kan vara väldigt självkritisk och tycka det är jobbigt inte göra bättre ifrån mig och kan bli väldigt arg på mig själv.

Var du det efter EM?

– Ja, det skulle jag säga. Någonstans visste jag att jag måste släppa det också men jag tyckte att det var lägen som jag skulle förvaltat bättre, så det gjorde mig besviken. Det är väldigt sällan jag känner mig helt nöjd utan jag strävar hela tiden efter att få göra saker bättre, det är ett driv jag har kanske. Jag får väl vara lite schysst mot mig själv också men det är lätt att hitta saker jag vill jobba och bli bättre på.

Under sommaren rapporterade Corren att Blackstenius längtade hem så pass mycket att hon ville återvända till Linköping, men att Montpellier inte ville släppa henne.

”Lärt mig mycket om mig själv”

Mår du bra i din klubb?

– Ja. Jag är i Montpellier så det är inget där.

Har du växt mycket som person den här säsongen?

– Ja. Jag hamnade lite utanför min ’comfort zone’, man känner att man själv utvecklas och lär sig mycket om sig själv. Jag har lärt mig att man klarar väldigt mycket. Men också att jag uppskattar tiden man får med familj och vänner och även med landslaget på ett annat sätt.