Herrlandslaget i fotboll

Från kylan till A-landslaget: ”Lärde mig tro på mig själv”

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

Jordan Larsson, 23, är redo för sin riktiga A-landslagsdebut.

Insikterna från den tunga tiden i Holland finns i bagaget.

– Jag lärde mig att tro på mig själv även om det går lite tuffare, säger anfallaren.

Jordan Larsson står rakryggad på Friends Arena och har nära till ett brett leende. Det finns anledning att njuta.

Det gjorde han av beskedet att vara uttagen till ”riktiga” A-landslaget efter att ha deltagit på två januariturnéer.

– Det var fantastiskt, någonting man drömt om länge. Nu när man spelat ett tag Ryssland och gjort en del bra grejer är det jättekul att man får chansen här på riktigt, säger Jordan Larsson.

Jordan Larsson kommer starta i Sveriges möte med Ryssland.

Foto: Anders Wiklund/TT

Vardagen i ryska Spartak Moskva har varit välgörande för anfallarens fotbollskarriär. Vägen dit har varit krokig, men ger nu perspektiv.

”Lärde mig otroligt mycket”

Jordan Larsson lämnade Helsingborg när laget åkte ur allsvenskan hösten 2016. Huliganattacken efter Hif:s kvalmatch mot Halmstad känns avlägsen, men ändå närvarande i en ung men händelserik karriär.

Samma sak gäller flytten till Holland och NEC Nijmegen veckorna efteråt. Han spelade de fyra första matcherna, men petades och fick lite speltid.

Det var en tung tid. Men erfarenheterna finns där nu.

– Jag tycker att jag lärde mig otroligt mycket och lärde mig att tro på mig själv även om det går lite tuffare. Det var bara lärorikt och skulle man hamna i en liknande situation igen vet man hur man ska hantera det lite bättre, säger han.

Han har tidigare berättat om stödet han funnit hos sin far Henrik Larsson, framgångsrik anfallare i flera internationella klubblag och svenska landslaget och numera en del av Barcelonas tränarstab.

– Det är mycket mentalt. Jag har turen att ha en far som har spelat fotboll som har kunnat ge mig verktyg att jobba med. Jag vet därför lite mer hur jag ska hantera det och kan prata med honom. Det är ett enormt stöd, har han sagt till Helsingborgs Dagblad.

Pappa Henkes ord

Henrik Larsson har önskat sin son lycka till men inte mer än så inför samlingen med Janne Anderssons manskap.

– Han hade inga speciella råd, han sa bara att han tyckte det var kul att se mig i landslagsstället och önskade mig lycka till, säger Jordan Larsson när han möter media på Friends Arena.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Uttagningen kom efter succén i Ryssland. Grunden till den lade han i IFK Norrköping, som blev ett avstamp efter motgången i Holland.

När vi ses är det dagen före beskedet om att han kommer att starta matchen mot Ryssland med Alexander Isak på topp, men redan då beskriver Jordan Larsson hur januarisamlingarna varit värdefulla.

– Där fick jag en inblick i hur det funkar i landslaget. Även om alla spelare inte var med där är det fortfarande samma arbetssätt och samma taktik och det var skönt att få ta del av det och nu är man med på riktigt, säger han.

Janne: ”Tror han kommer komma in bra”

Det är en bild som Janne Andersson delar.

– Han försvann ner till Holland och kom hem och det gick inte så bra, sen hade han en period i Norrköping och avslutade fantastiskt där. Sen har han fortsatt att utvecklas i Spartak och har en starttröja där. Det är en spelare som jag tycker är klok. Taktiskt tycker jag att han är smart och jag tror att han kan komma in bra hos oss. Samtidigt har han varit med på två januariturnéer och där lärt sig en del, säger förbundskapten.

Under tisdagen berättade Jordan Larsson om att den ryska fotbollen lärt honom spela mer fysiskt, att rollen i Spartak Moskva passar honom bra och att det fina förtroendet från tränaren Domenico Tedesco betyder mycket.

Han vet vad det innebär att spela i Moskva, men inte vilket motstånd som Sverige kommer att möta.

– Jag tror inte att de kommer att ställa upp med bästa laget, men det är bara min egen spekulation, säger han.

Matchen startar 18.15 och sänds i Kanal 12 och TV4/CMore.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

Hyllar svenska landslaget – men saknar en spelare...

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Jordan Larsson

Janne Andersson

Henrik Larsson