Efter byteskaoset – cupmatchen spelas inte om

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:
Daniel Karlsson, tränare i Utsikten
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Daniel Karlsson, tränare i Utsikten

Norrby fick inte genomföra sitt fjärde byte i cupmatchen mot Utsikten.

Då beslutade SvFF att matchen skulle spelas om.

Utsikten överklagade – och nu tvingas förbundet backa.

– Det är otroligt skönt. En seger för fotbollen, säger Daniel Karlsson, tränare i Utsikten.

Ett infekterat bytesbråk har skakat om svensk fotboll under hösten.

I oktober tog sig Utsikten vidare till gruppspel i svenska cupen. Division 1-laget hade slagit ut det mer meriterade motståndet Norrby med 1–0 efter förlängning.

Problemet?

Domarteamet hade inte koll på regelboken under matchen. Den assisterande domaren berättade för de båda lagen att bara ett byte fick göras under förlängningen. Felaktigt, då Norrby bara hade genomfört två byten under ordinarie speltid och därför borde ha fått göra två byten under förlängningen. I de absoluta slutminuterna, i underläge, försökte Norrby genomföra sitt sista byte, men fick nej av domaren.

Utsikten rasade

Efter matchen lämnade Norrby in en protest till förbundet – vars tävlingskommitté snabbt beslutade att cupmatchen skulle behöva spelas om.

– Vi kommer överklaga, det kan jag säga nu utan att jag pratat med övriga styrelsen fullt ut. Vi anser att det är totalt horribelt, sa Utsiktens ordförande Ingemar Lundin till Fotbollskanalen efter beslutet.

Utsikten överklagade tävlingskommitténs beslut – och får rätt. Förbundet tvingades backa och det står klart att Utsikten vinner matchen med 1–0, enligt det beslut från överklagandenämnden som Sportbladet tagit del av.

Påverkade inte matchen tillräckligt mycket

Nämnden skriver att det stred mot regelverket att Norrby inte fick göra ett fjärde byten och att det därmed finns skäl till att matchen kan spelas om. Men inte tillräckligt starka sådana, då slutresultatet av matchen inte påverkats tillräckligt mycket av domarteamets misstag. Det går att läsa i beslutet som Sportbladet tagit del av.

När det gäller frågan om åsidosättandet påverkat matchens  utveckling eller slutresultat måste den bedömas utifrån den givna  situationen. I det aktuella fallet har domarens beslut att neka Norrby  IF ett byte fattats i ett sent skede av matchen. Det har i ärendet inte  framkommit något som tyder på att beslutet lett till att Norrby IF i  praktiken kommit att spela med en spelare mindre eller att de  sportsliga förutsättningarna mellan lagen ändrats på något mer  ingripande sätt”, skriver nämnden i beslutet och fortsätter:

Mot bakgrund av den restriktivitet som kravet på synnerliga skäl  måste anses ge uttryck för anser Överklagandenämnden att  omständigheterna inte är sådana att åsidosättandet av bestämmelsen  gör att det kan antas att matchens förlopp eller slutresultat påverkats  på ett sådant sätt att det finns förutsättningar för ett beslut om att  matchen ska spelas om i sin helhet”.

”Ska inte avgöras på skrivbordet”

Utsikten jublar förstås över beskedet.

– Det är otroligt skönt. Vi hade stora förhoppningar om att det skulle gå vår väg. Det här är en viktig seger både för Utsiktens BK som går till gruppspel för första gången någonsin, säger tränaren Daniel Karlsson och fortsätter.

– Men även för fotbollen då detta beslut tydligt visar att matcher skall avgöras på planen och inte genom kryphål i regelverket, via skrivbordet. Vi är väldigt glada och ser fram emot svenska cupens gruppspel.

Sportbladet har varit i kontakt med Norrby som vill avvakta innan de kommenterar frågan.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.